Sezónu lilku je vždy dobré využít, protože v turecké kuchyni se využívá často. Aby si nestěžovali milovníci masa, že je v letním období zanedbáváme, vybrali jsme köfte zapečené v lilku. Určitě neurazí vaše chuťové pohárky, spíše naopak.
Ingredience:
Pro köfte:
- 400 g středně tučné hovězí mleté maso
- 1 vejce
- 1 cibule
- 3 polévkové lžíce strouhanky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička mletého kmín
- 1 stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce oleje na smažení köfte
Lilek:
- 4 lilky
- 6 polévkových lžíc olivového oleje
- 1,5 lžičky soli
Pro rajčatovou omáčku:
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1,5 šálku rajského pyré
- 1 polévková lžíce salçy / rajského protlaku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- ½ čajové skleničky vody
Na ozdobení:
- 1 petrželová nať hladká
Postup:
Nejdříve si připravíme lilek. Nakrájíme jej podél na dlouhé plátky, posolíme na necháme orosit, aby pustily hořkost. Pak je pečlivě osušíme, postříkáme olivovým olejem trochu posolíme a dáme na pečicím papíru do trouby. Pečeme při 180o přibližně 15 minut.
Než se dopečou, připravíme se köfte. Smícháme mleté maso, vajíčko, strouhanku, sůl, nastrouhanou cibuli, rozdrcený česnek, sůl, pepř a mletý kmín. Když je směs dobře promísená, uděláme z šišky, dlouhé asi jako dlaň. Ty propíchneme čínskou jídelní hůlkou nebo špejlí, aby lépe držely a hodně je zmáčkneme, až z nich budou podlouhlé silnější válečky – köfte. Ty potom na pánvi osmažíme.
Je čas udělat omáčku. Na oleji opražíme na plátky nakrájený česnek. Pak přidáme salçu, pyré a ještě chvíli pražíme. Nakonec ochutíme solí a pepřem a zalijeme vodou. Chvilku necháme povařit.
Vše je připravené, můžeme začít s balením köfte. Jsou dvě základní varinaty. Při první z nich, jednodušší, jen zarolujeme maso do plátku lilku. Hezčí je ale druhá varianta, kdy upečené lilky podélně přeřízneme, položíme křížem přes sebe a tím maso obalíme. Odložíme do připraveného pekáče. Takto zpracujeme všechna köfte, která do pekáče hezky urovnáme. Nakonec vše prolijeme omáčkou. Pečeme v troubě na 185o přibližně 15 minut. Podáváme s máslovou rýží a posypané nasekanou petrželovou natí.
Poznámka šéfkuchaře:
Protože jsem měl velký lilek, samozřejmě jsem použil jen jeden plátek na jedno köfte. Lilek je také možné podélně přeříznout a köfte do něj zabalit do kříže. Je to pracnější, ale vypadá to efektněji …