Protože u nás se turek říká něčemu, co s pravou tureckou kávou nemá nic společného, rozhodli jsme se toto podvědomí začít opravovat. Takže pravá turecká káva se dělá asi takto:
Celá tradiční příprava kávy začíná pražením syrových kávových zrn. Po dostatečném upražení se nechají vychladnout. Samozřejmě když nemáme nepraženou, použijeme zrnkovou kávu už upraženou. V mosazném mlýnku se dobře semelou. Je možné je i rozdrtit v hmoždíři. Káva na přípravu té turecké musí být nejjemnější ze všech. Když je dostatečně jemná, nasype se do speciální nádoby – džezvy.
Zalije se studenou vodou, přidá cukr a začne se vařit. Často můžeme vidět džezvy, vyskládané na okraji ohniště. Použít můžeme i speciální pískové kávovary. Při vaření vzniká pěna. Dvakrát se nechá vyběhnout na samotný okraj džezvy. Po třetím vyběhnutí se odstraní z ohně a podává se. Nejčastěji v malých šálkách, se sklenicí vody, běžně mírně ovoněná kardamonem a často s nějakou sladkostí, ideálně s lokumem.