Hledali jsme recept na chalvu. Našli jsme jich spousty, všechny byly jednoduché. Ale překvapilo nás, že žádná z nich nemá v sobě sezam či něco podobného. To ale určitě není na závadu, recept je rychlý a samozřejmě výborný.

„Jíšku“ děláme na směsi olivového oleje a másla

Ingredience :

  • 100 g másla
  • 1 čajová sklenička
  • 2 sklenice mouky (možná je i hrubá mouka nebo krupička)
  • 1/2 sklenice ořechů (vlašských, lískových, pistáciových – podle chuti)
Ořechy sypeme už do zahnědlé „jíšky“, ale ještě chvíli pražíme.

Na šerbet:

  • 3 sklenice mléka (200 ml)
  • 2 sklenice cukru
Zalijeme-li „jíšku“ sorbetem, vypadá to, že se chalva bude dlouho tekutá. Za pár minut je ale hotovo.

Postup:

Nejdříve si připravíme šerbet. Na mírném ohni rozpustíme v hrnci cukr v mléce. Když je cukr dostatečně rozpuštěný, odstavíme hrnek a začneme připravovat vlastní hmotu chalvy. Na pánvi si rozpustíme máslo v olivovém oleji. Pak přidáme mouku a připravíme na středním ohni základ celé sladkosti. Nejlépe bych to přirovnal k přípravě jíšky.

Hotovo, můžeme porcovat …

Při pražení je třeba hmotu stále míchat, aby se nepřipálila. Když mouka dostatečně nasákne tuk a dobře se opeče (získá světle hnědou barvu), přidáme na pánev ořechy a pražíme další přibližně dvě minuty. Nakonec zalijeme mlékem s rozpuštěným cukrem a pokračujeme v míchání.

Na porcování jsem použil zmrzlinový kopečkovač, ale hmota se krásně formuje čímkoliv.

Nemusíme se bát, že se bude dokončení trvat dlouho – mouka téměř okamžitě mléko vstřebá a pak jen opatrně mícháme, než dosáhneme námi požadované hustoty hodně husté krupicové kaše. Pak už stačí jen vykrajovat a pokládat na talíř. Dokud je chalva teplá, jde to snadno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *