Hledali jsme recept na chalvu. Našli jsme jich spousty, všechny byly jednoduché. Ale překvapilo nás, že žádná z nich nemá v sobě sezam či něco podobného. To ale určitě není na závadu, recept je rychlý a samozřejmě výborný.
Ingredience :
- 100 g másla
- 1 čajová sklenička
- 2 sklenice mouky (možná je i hrubá mouka nebo krupička)
- 1/2 sklenice ořechů (vlašských, lískových, pistáciových – podle chuti)
Na šerbet:
- 3 sklenice mléka (200 ml)
- 2 sklenice cukru
Postup:
Nejdříve si připravíme šerbet. Na mírném ohni rozpustíme v hrnci cukr v mléce. Když je cukr dostatečně rozpuštěný, odstavíme hrnek a začneme připravovat vlastní hmotu chalvy. Na pánvi si rozpustíme máslo v olivovém oleji. Pak přidáme mouku a připravíme na středním ohni základ celé sladkosti. Nejlépe bych to přirovnal k přípravě jíšky.
Při pražení je třeba hmotu stále míchat, aby se nepřipálila. Když mouka dostatečně nasákne tuk a dobře se opeče (získá světle hnědou barvu), přidáme na pánev ořechy a pražíme další přibližně dvě minuty. Nakonec zalijeme mlékem s rozpuštěným cukrem a pokračujeme v míchání.
Nemusíme se bát, že se bude dokončení trvat dlouho – mouka téměř okamžitě mléko vstřebá a pak jen opatrně mícháme, než dosáhneme námi požadované hustoty hodně husté krupicové kaše. Pak už stačí jen vykrajovat a pokládat na talíř. Dokud je chalva teplá, jde to snadno.