Fazolková sezóna už je vlastně za námi. Ale toto hodně typické turecké jídlo do naší kuchařky určitě patří. Navíc je jeho příprava více než jednoduchá. Proto pozdě, ale přeci, jej uvádíme. Ostatně, fazolky jsou k dostání stále. Takže dobrou chuť.

Tato úprava fazolek je v Turecku hodně oblíbená jak pro svoji chuť, tak i jednoduchost.

Ingredience:

  • 750 gramů čerstvých fazolí, kulatých nebo placatých
  • 1 velká cibule
  • 2 velká rajčata
  • 1 polévková lžíce salçy
  • mletý pepř
  • drcená pálivá paprika
  • sůl
  • olivový olej na pražení
  • voda
Fazolky nakrájíme na asi třícentimetrové kousky.

Postup:

Nejprve si vše připravíme, abychom se při přípravě nezdržovali. Cibuli nakrájíme na střední kousky. Rajčata zapaříme a oloupeme (není to ale nutné). Určitě je ale musíme nakrájet na asi dvoucentimetrové kousky. Fazolky očistíme a nakrájíme na délku přibližně tří centimetrů.

Tady vidíme, že rajčata nemusí být okoupaná.

Samotné vaření zahájíme opražením cibulky do zlatova. Když je připravená, přidáme fazolky a i ty opražíme. Po přibližně dvou minutách přidáme salçu, rajčata, sůl, papriku a pepř a důkladně promícháme. Ještě chvíli pražíme, než se salça rozvoní.

Než zalijeme vodou, dobře vše promícháme.

Přidáme asi 150 ml vody a necháme pod pokličkou podusit, dokud fazolky nezměknou. Nakonec odstraníme pokličku a na prudkém ohni necháme odpařit přebytečnou vodu. Podávat můžeme s tureckým chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *