Vítejte na vstupní stránce všemožných informací o Turecku. Najdete u nás nejen popisy zajímavých míst, ale třeba i kuchařku nebo slovník. Seznámíte se s tureckými zvyky i historií. A pokud tu něco nenajdete, stačí se zeptat. Nejen, že vám odpovíme, ale informace doplníme i sem. A abyste měli snazší orientaci v novinkách, tato stránka vás bude informovat o tom, co jsme v posledních přibližně dvou měsících doplnili.

TURECKÉ VAŘENÍ S nejstarší českou školou vaření ChefParade pořádáme kurz tureckého vaření. Naučíme vás tam připravit ayran, špenátové gözleme, köfte, kısır a plněné fíky. Těšíme se na vás 🙂

31. 3. 2025 Po dlouhé době zase popíšeme pár zajímavých míst. Prvním z nich bude Tripolis ad Meandrum. Nejsme v Lybii, což nám naznačuje řeka Meandrum. Na ní leží více památek, o dvou z nich už jsme psali: Magnesii a Mílétos. Tripolis z nich leží nejdále od pobřeží, najdeme jej na cestě k daleko známější Hierapoli a Pamukkale.

Nádherné sloupy před agorou. Foto Carole Raddato from FRANKFURT, Germany, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

24. 3. 2025 Na chvíli budeme s recepty končit, toto je poslední z řady. Bylo jen potřeba doplnit všechna meze, která budeme ve spolupráci s ChefParade vařit. A ten poslední je likové haydari.

Na první pohled lilkové haydari moc lákavě nevypadá, ale je opravdu výborné.

17. 3. 2025 Předposledním z receptů, které v této sérii uveřejníme, je opět meze. Babagannuş patří k velice oblíbeným a jednoduchým předkrmům.

Babagannuş je u lákavé na pohled.

10. 3. 2025 Pokračujeme v uvádění receptů, které budeme nově učit u ChefParade. Dnes je to další meze, tentokráte olivový salát.

Jako všechna meze je i olivový salát rychlý a výborný.

3. 3. 2025 Ve spolupráci s ChefParade připravujeme nové menu, které budeme učit naše studenty vařit. A jednou z těchto novinek je velice typický turecký zákusek kalburabastı. Takže vám tady nabízíme recept s předstihem, abyste věděli, na co se těšit.

Kalburabastı je nejen výborné, ale i zajímavě vypadá.

24. 2. 2025 A konečně se dostáváme k tomu, proč vlastně bylo potřeba napsat Bitvu u Ankary a Interregnum. Jedná se o období, které bylo velice důležité pro další krásné turecké město Amasyi. Takže do třetice všeho dobrého něco málo o tomto krásném městě uveřejňujeme.

Podvečrní Amasya je velice romantické místo. Foto Wentiu, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

17. 2. 2025 Interregnum bylo důsledkem Bitvy u Ankary. Tato nejhorší porážka v dějinách Osmanské říše znamenala mimo jiné i jediný případ, kdy padl do zajetí dokonce i sám sultán.

Bitva u Ankary. Foto https://warfare.6te.net/Ottoman/Ottoman, Public domain, via Wikimedia Commons

10. 2. 2025 Pomalu je na čase splnit slib a doplnit popis dalšího zajímavého místa. Začneme ale, jak už jsme psali dříve, dvěma okénky do historie. První kapitolou bude bratrovražedný boj o moc. Trval přibližně deset let a říká se mu interregnum neboli mezivládí.

Ze čtyř bratrů jen jediný zůstal jako sultán. Foto Ottoman miniature painter, Public domain, via Wikimedia Commons

3. 2. 2025 Už dlouho svým přátelům slibujeme uveřejnění receptu na bulgurový salát, který ochutnali při návštěvě. Tak tedy znovu vaříme a tímto daný slib plníme.

Tento bulgurový salát je na rozdíl od kısıru hodně vlažný.

27. 1. 2025 Máme pro vás další zajímavou památku – jedno z nejdéle obydlených míst na Zemi, Harran. Místo, které zmiňuje už Starý zákon, je stále obydlené a je známé svými unikátními úlovými domy. Pojďme se tedy vydat po stopách Abrahama, Jákoba a jeho ženy Rebeky.

Vchod do komplexu typických harranských domů- Foto Mehmet TORUN (mesaj), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

21. 1. 2025 Začali jsme pro vás připravovat povídání o zajímavém a hezkém městě Amasya. To vyvolalo nutnost napsat něco o bitvě u Ankary. A z té vyplynula povinnost informovat o interregnu. Takže než vše dopřipravíme, budeme zase vařit. Polévka z červené čočky patří v Turecku k nejoblíbenějším, proto jsme se rozhodli přidat její druhou variantu.

Polévku z červené čočky ozdobíme červenou paprikou opraženou na másle.

12. 1. 2025 Nemůžeme nechat v meze jediný recept, proto jsme přidali ještě alespoň jeden další – cacik, který všichni známe spíše pod řeckým názvem tzatziki. Příště už slibujeme další památky a určitě i jednu nebo dvě důležité historické události, ke kterým nás právě jedno z málo známých krásných měst přivedlo.

Nepochybujeme, že cacik zná každý.

6. 1. 2025 Do nového roku přivítáme naše čtenáře dalším pohoštěním. Jedna z drobných chyb, které jsme při kontrole stránek našli, se týká kuchyně. Zjistili jsme, že jsme opomněli tak důležitou součást tureckého stolování, jako jsou meze neboli předkrmy. A to přes to, že už jsme jeden recept – çilbır – uveřejnili. Takže dnes tuto chybu napravujeme.

Meze se obvykle podávají na střed stolu, aby si každý mohl vzít na co má chuť. Foto Unai Guerra, CCBY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *