Fazolková sezóna už je vlastně za námi. Ale toto hodně typické turecké jídlo do naší kuchařky určitě patří. Navíc je jeho příprava více než jednoduchá. Proto pozdě, ale přeci, jej uvádíme. Ostatně, fazolky jsou k dostání stále. Takže dobrou chuť.
Ingredience:
- 750 gramů čerstvých fazolí, kulatých nebo placatých
- 1 velká cibule
- 2 velká rajčata
- 1 polévková lžíce salçy
- mletý pepř
- drcená pálivá paprika
- sůl
- olivový olej na pražení
- voda
Postup:
Nejprve si vše připravíme, abychom se při přípravě nezdržovali. Cibuli nakrájíme na střední kousky. Rajčata zapaříme a oloupeme (není to ale nutné). Určitě je ale musíme nakrájet na asi dvoucentimetrové kousky. Fazolky očistíme a nakrájíme na délku přibližně tří centimetrů.
Samotné vaření zahájíme opražením cibulky do zlatova. Když je připravená, přidáme fazolky a i ty opražíme. Po přibližně dvou minutách přidáme salçu, rajčata, sůl, papriku a pepř a důkladně promícháme. Ještě chvíli pražíme, než se salça rozvoní.
Přidáme asi 150 ml vody a necháme pod pokličkou podusit, dokud fazolky nezměknou. Nakonec odstraníme pokličku a na prudkém ohni necháme odpařit přebytečnou vodu. Podávat můžeme s tureckým chlebem.