Safarnbolu bükmesi (překlad by byl asi Safranbolský závin) mne zaujal velice zajímavým poměrem masa a zeleniny. Tady totiž neslouží maso jako hlavní položka, ale pouze k dochucení i tak dobré zeleninové směsi. Recept je v podstatě velice jednoduchý, výsledek je vynikající. Může se podávat jak jako hlavní chod, tak i nakrájený na menší kousky jako jednohubky.
Ingredience:
Pita těsto:
- malý hrníček vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíčky soli
- cca ⅓ balíčku kvasnic
- 1 lžička cukru
- hladká mouka cca 500 g, ale poznáte podle těsta
Náplň:
- 250 g mletého hovězího
- 1 cibule
- 2 balíčky čerstvého špenátu
- svazek petrželky
- 2 lahůdkové cibulky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
Na potření před pečením
- 1 lžíce jogurtu
- 1 celé vajíčko
Na potření po upečení
- rozpuštěné máslo
Postup:
Nejdříve si zaděláme těsto. Do vlažné vody nadrobíme droždí, přidáme cukr a asi po 5 minutách doplníme sůl, olej a mouku. Těsto vyděláváme tak dlouho, až se přestane lepit na ruce, musí být ale stále měkké. Proto neuvádíme přesné množství mouky, toto je třeba odhadnout. Když je těsto zadělané, necháme je hodinku kynout a zatím připravíme náplň.
Na oleji opražíme mleté hovězí maso až všechno zhnědne a přestane držet pohromadě. Pak jej osolíme a odstavíme z ohně. Kompletní opranou zeleninu nakrájíme na malé kousky. Myslím, že u špenátu to nemusíme přehánět, povolí dost sám od sebe. Do mísy nasypeme maso, zeleninu a přidáme pepř. Vše důkladně promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které vytvarujeme do malých bochánků a necháme ještě asi 10 minut dokynout. Pak postupně bochánky vyválíme do podlouhlé placky. Po celé délce posypeme bohatě náplní. Kraj těsta přeložíme přes střed nejdříve z jedné a pak z druhé strany. Na koncích těsto také přeložíme. Vznikne tím podlouhlý útvar trochu připomínající štrůdl. Ten přeneseme na plech, pokrytý pečícím papírem.
Když máme všechno zpracováno, v misce vyšleháme vajíčko s jogurtem a především spoje těsta tím pomažeme. Můžeme ale samozřejmě pomazat celé šišky. Vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů a pečeme do zhnědnutí. Po vytažení z trouby ještě pomažeme máslem. Podáváme nejraději teplé.
Na závěr ještě poznámka kuchaře: Turecký originální recept odhadoval přípravu na cca hodinu a čtvrt. Už jen proto, že těsto hodinu kyne a přes 20 minut se peče je to nesmysl. První pokus mi zabral necelé dvě hodiny – pravda, z těch dvou hodin jsem téměř půl hodiny čekal. Na kynutí a dopečení. Takže sice práce na hodinu a čtvrt to je, ale musí se s ní začít dvě hodiny před očekávaným podáváním.
Zdroje jsem použil dva. Pro postup jsou koukal na https://www.youtube.com/watch?v=zoPmCcO2aAY
a množství surovin jsem vyčetl z https://www.tarifdefteri.net/safranbolu-bukmesi-tarifi.html