Čaj dnes patří k Turecku snad ještě více než káva. Podává se v malých, speciálních skleničkách. Bývá velice silný, vždy k němu dostaneme nemalé množství cukru. A je výborný.
Technické vybavení:
Samovar nebo Dvojkonvice na čaj – Çaydanlık (ty, na které vede link, jsou luxusní, stylové. Je možné koupit i obyčejné za poloviční senu), sada tureckých čajových skleniček
Do spodní konvice nalijeme vodu, do horní konvičky nasypeme tři kávové lžičky kvalitního sypaného čaje. Konvice položíme na sebe a dáme vařit. Když začne voda vřít, zalijeme jí čajové lístky v konvičce a necháme dále vařit.
Čaj je hotový ve chvíli, kdy se lístky z povrchu ponoří a lístky ze dna zvednou. Pak jej můžeme začít podávat. Do speciálních skleniček nalijeme nejdříve koncentrát z konvičky, který naředíme vodou z konvice. Jejich poměrem určujeme sílu nápoje. Na talířek přidáme ideálně kostkový cukr, ale malé kostičky. Samozřejmě může být i normální cukřenka. Turci pijí čaj hodně horký, silný a sladký.