Přes, nebo možná právě pro svoji jednoduchost patří çoban salatası k tomu prvnímu, co vám nabídnou v turecké restauraci jako předkrm či salát.
Ingredience:
- 3 střední rajčata
- 2 bílé papriky
- 2 červené papriky
- 2 střední salátové okurky (ještě lepší jsou krátké, někdo jim říká svačinka – ty asi 3)
- 1 cibule – pro barvu raději červená, ale ne nutně
- 4 jarní cibulky
- tvrdý sýr
- vinný ocet
- olivový olej
- černé olivy a petrželovou nať na dochucení a ozdobení
- trocha citronové šťávy.
Postup:
Oloupeme okurky i rajčata. Cibuli, papriky, rajčata i okurky nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku našikmo na oválky. Zalijeme olivovým olejem a vinným octem, vše důkladně, ale opatrně promícháme. Jednotlivé porce na závěr ozdobíme černými olivami, nastrouhaným tvrdým, spíše pikantnějším sýrem a petrželkou. Můžeme zakápnout trochou citronové šťávy.