Polévku z červené čočky jsme samozřejmě poznali v Turecku, ale uvařit jí dokáže i malé děcko (doslova) a je opravdu výborná. Proto se stala naším domácím polévkovým favoritem.

Červená čočková polévka je v Turecku asi tak častá jako naše hovězí či bramborová.

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • velká cibule
  • tuk na zpěnění cibule a osmažení veky (použil jsem domácí ghí)
  • hladkou mouku na zaprášení zpěněné cibule
  • cayenský pepř
  • sůl
Pravou tureckou čočkovou polévku můžete ochutnat v restauraci Istanbul kebab

Postup:

Čočku namočíne na 2 hodiny do necelého půllitru vody. Na tuku zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem (vývar jsem neměl, takže jsem tam hodil masox a stejně to bylo moc dobré). Rozšleháme a přivedeme do varu. Vsypeme čočku, osolíme, vaříme doměkka a rozmixujeme úplně na jemno. Na rozpáleném tuku opražíme kostičky veky. Polévku přelijeme cayenským pepřem, zpěněným na másle a podáváme s osmaženou vekou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *