Polévku z červené čočky jsme samozřejmě poznali v Turecku, ale uvařit jí dokáže i malé děcko (doslova) a je opravdu výborná. Proto se stala naším domácím polévkovým favoritem.
Ingredience:
- 200 g červené čočky
- velká cibule
- tuk na zpěnění cibule a osmažení veky (použil jsem domácí ghí)
- hladkou mouku na zaprášení zpěněné cibule
- cayenský pepř
- sůl
Postup:
Čočku namočíne na 2 hodiny do necelého půllitru vody. Na tuku zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem (vývar jsem neměl, takže jsem tam hodil masox a stejně to bylo moc dobré). Rozšleháme a přivedeme do varu. Vsypeme čočku, osolíme, vaříme doměkka a rozmixujeme úplně na jemno. Na rozpáleném tuku opražíme kostičky veky. Polévku přelijeme cayenským pepřem, zpěněným na másle a podáváme s osmaženou vekou.