Tuto dobrotu znám už Turecka, proto jsem byl potěšen, když jsem našel recept v češtině. Moc mi ale nechutnal, tak jsem se rozhodl najít nějaký originální turecký. A jídlo bylo samozřejmě přesně takové, jaké jsem si jej pamatoval. Takže tady ho máte.
Ingredience:
- 3 střední cukety
- 6 cherry rajčátek
Masová náplň:
- 3 střední cukety
- 1 paprika
- 1 feferonka
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 g mletého masa
- 1,5 čajová sklenička rýže
- petrželová nať
- 1 lžička salçy/ rajčatového protlaku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- Lžička sirupu z granátového jablka
- lžička koření sumak
Pro omáčku:
- 1,5 čajové skleničky horké vody
- ½ lžičky salçy / rajčatového protlaku
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
Pro dressing:
- jogurt
- sůl dle vlastní chuti
- česnek dle vlastní chuti
Postup:
Rýži důkladně propereme v horké vodě, klidně jí tam necháme i chvíli odpočívat. V mezičase pokrájíme papriku, feferonku, cibuli a petrželovou nať na drobno nakrájíme a dáme do misky. Přidáme zbývající ingredience včetně rýže a vše důkladně promícháme.
Cukety nejdříve vidličkou nebo zubatou škrabkou na brambory podél poškrábeme, jak je vidět na fotografii. Pak je rozpůlíme a ideálně škrabkou na brambory vydlabeme. Měli bychom zanechat asi půlcentimetrové okraje. Vnitřek jemně posolíme.
Cukety naplníme masovou náplní. Doporučuji vařečkou či jiným nástrojem zajistit dobré vyplnění celé cukety. Ty pak stavíme na výšku do hrnce. Je potřeba zvolit správný poměr velikosti hrnce a počtu cuket, protože je třeba, aby naplněné válečky spolehlivě stály. Na vrch jako ozdobu dáme půlku rozkrojeného cherry rajčátka.
V misce připravíme omáčku – prostě jen smícháme všechny ingredience. Vyskládané cukety touto omáčkou podlijeme. Na hrnec dáme pokličku a na mírném ohni dusíme 35-40 minut. Mezitím si připravíme česnekový jogurt podle vlastní chuti. Použijeme jej na dochucení hotových cuket.