Tuto dobrotu znám už Turecka, proto jsem byl potěšen, když jsem našel recept v češtině. Moc mi ale nechutnal, tak jsem se rozhodl najít nějaký originální turecký. A jídlo bylo samozřejmě přesně takové, jaké jsem si jej pamatoval. Takže tady ho máte.

Vynikající je s česnekovým jogurtem.

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 6 cherry rajčátek

Masová náplň:

Cukety je potřeba vydlabat.

Pro omáčku:

  • 1,5 čajové skleničky horké vody
  • ½ lžičky salçy / rajčatového protlaku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Pro dressing:

  • jogurt
  • sůl dle vlastní chuti
  • česnek dle vlastní chuti
Na tureckých receptech mne baví pestrobarevnost při přípravě. Teď to jen pořádně promíchat.

Postup:

Rýži důkladně propereme v horké vodě, klidně jí tam necháme i chvíli odpočívat. V mezičase pokrájíme papriku, feferonku, cibuli a petrželovou nať na drobno nakrájíme a dáme do misky. Přidáme zbývající ingredience včetně rýže a vše důkladně promícháme.

Cuketu musíme pořádně poškrábat.

Cukety nejdříve vidličkou nebo zubatou škrabkou na brambory podél poškrábeme, jak je vidět na fotografii. Pak je rozpůlíme a ideálně škrabkou na brambory vydlabeme. Měli bychom zanechat asi půlcentimetrové okraje. Vnitřek jemně posolíme.

Vše připraveno, můžeme plnit.

Cukety naplníme masovou náplní. Doporučuji vařečkou či jiným nástrojem zajistit dobré vyplnění celé cukety. Ty pak stavíme na výšku do hrnce. Je potřeba zvolit správný poměr velikosti hrnce a počtu cuket, protože je třeba, aby naplněné válečky spolehlivě stály. Na vrch jako ozdobu dáme půlku rozkrojeného cherry rajčátka.

Rajčátka na vrcholku jsou hezká a dobrá.

V misce připravíme omáčku – prostě jen smícháme všechny ingredience. Vyskládané cukety touto omáčkou podlijeme. Na hrnec dáme pokličku a na mírném ohni dusíme 35-40 minut. Mezitím si připravíme česnekový jogurt podle vlastní chuti. Použijeme jej na dochucení hotových cuket.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *