Je cuketová sezóna, proč nevyzkoušet další turecké recepty na jejich přípravu? Tento potěší především milovníky zdravé stravy – není v nich ani maso ani nic jiného nezdravého.

Takto upravená cuketa potěší vegetariány.

Ingredience pro recept na cuketu s rýží

  • 2 větší cukety
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velké rajče
  • ½ lžičky salçy / rajského protlaku
  • 2 čajové skleničky rýže
  • 2 čajové skleničky horké vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
Aby se nám rajče lépe loupalo, nařízneme hořejšek a zalijeme vařící vodou.

Pro podávání:

  • ½ hrsti kopru
Salçu nebo protlak a česnek ještě chvilku opražíme.

Postup:

Cuketu očistíme, zbavíme středu se semeny a nařežeme na kostičky. Nadrobno nakrájenou cibulku opražíme na olivovém oleji do zlatova. Přidáme salçu/rajský protlak, na plátky nakrájený česnek a pokračujeme v pražení, dokud směs nezačne krásně vonět. Přidáme oloupané nakrájené velké rajče a stále necháváme na stejném ohni na pánvi.

Kromě salçy samozřejmě přidáme i čerstvé rajče.

Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, omytou rýží, sůl a pepř a zalijeme vodou. Uvedeme do varu, teprve pak stáhneme na střední plamen necháme podusit, dokud rýže nezměkne. Tou dobou už je obvykle voda dostatečně odpařená či nasáklá do rýže, takže můžeme rovnou posypat nasekaným čerstvým koprem a podávat.

Cuketu a rýži přidáváme až na závěr.

Tip šéfkuchaře:

Místo salçy/rajského protlaku můžeme použít samozřejmě čerstvá rajčata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *