Dolma jsou naprosto ideální potravou pro horké letní dny. Podávají se totiž chlazené, jsou mírně kyselé a proto i velice osvěžující. A rýže zajistí potřebnou výživu.

Plněné listy nepotřebují žádnou přílohu

Ingedience:

  • Vinné listy
  • rýže
  • olivový olej
  • cibule
  • mladá cibulka
  • kopr
  • majoránka
  • máta
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • neuvádím přesná množství – je to možné průběžně chutnat, není problém průběžně dochucovat

Postup:

Já dávám váleček svisle, ale i takto vodorovně může být

Rýži uvaříme. Pokud ji uvaříme více, aby byla měkčí, bude se nám s ní lépe pracovat. Největšími vinnými listy dobře vysteleme dno pánve (může být i hrnek, ale mě se pánev velice osvědčila). Zbylé listy spaříma vařící vodou, aby změkly a bylo možné do nich balit náplň.

Když je svisle, přehnu spodek i vršek, tady budou jen rolovat.

Cibulku, cibuli, kopr, majoránku i mátu nadrobno nasekáme, přidáme do rýže. Osolíme, opepříme, prolijeme olejem a důkladně promícháme. Můžeme ochutnat a případně dochutit. Když je směs hotová, vezmeme vinný list do dlaně tak, že stopka leží na zápěstí a hladká část listu je nahoře (v dlani máte „žilky“). Vezmete náplň, položíte ji do spodní části listu a zabalíte. Začnete tím, že list ohnete nahoře a dole a pak ohnete z jedné strany a zbytek dorolujete. Takto vytvořený váleček položíte na pánev. A postup opakujete, dokud máte vinné listy (nebo náplň).

Takto široký váleček je už dost velký. Já je více utahuji.

Válečky v pánvi pečlivě srovnávejte hodně těsně vedle sebe. Jednak se tím zafixují, takže se nebudou rozbalovat, jedank se lépe udělají. Když máme vše hotovo, mírně listy podlijeme, pokapeme vše ještě olivovým olejem a citronovou šťávou, pevně přiklopíme (já používám talíř) a dáme dusit na mírný plamen. Dusím okolo půl hodinky, pak sundáme z ohně a necháme vychladnout. Já je po vychladnutí dávám do lednice, protože je mám rád úplně studené.

Je třeba dávat dolmy hodně natěsno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *