V Turecku běžně rozlišují mezi kuřetem – piliç – a broilerem – tavuk. U nás se tyto pojmy už téměř slily. V supermarketu, ale i běžně u řezníka dostanete jen kuře. My při přípravě jídel také nedodržovali striktně kuřecí, takže tato kapitola je spíše o drůbežím masu.
Přesto, že recepty jsou oficiálně „kuřecí“, ne vždy jsme při naší přípravě striktně broiler či jeho části používali. Trochu jsme turecký originál „tavuk“ zmodifikovali na „drůbeží s rozumem“. Místo kuřecích prsíček byly občas krůtí a třeba na damat paçası neboli ženichovy kalhoty jsme použili s velkým úspěchem maso z krůtích křídel.
Drůbežích receptů máme při psaní této stránky nejvíce – kromě zmíněných damat paçası ještě göblete, yufkada tavuk pilav neboli kuřecí rizoto v těstě a şiş tavuk neboli kuřecí špíz s jeho bratříčkem tavuk çöp şiş neboli kuřecím zbytkovým špízem.