Na tuto polévku jsem narazil když jsem vymýšlel něco nového pro rodinný oběd. Zaujala mne totiž její jednoduchost. No a dcera, mladá gurmánka, si okamžitě ofotila provizorní recept do mobilu i přes slib, že recept bude na Turecku do týdne. Takže toliko k chuti. To bylo včera – dnes plním slib:
Ingredience pro 6 osob:
• 2 čajové skleničky červené čočky
• 3 polévková lžíce rýže
• 2 polévková lžíce bulguru
• cibule
• kávová lžička salçy/rajského protlaku
• polévková lžíce másla
• 1,5 l vody
• kávová lžička máty
• kávová lžička soli
Při podávání doporučuji přidat trochu citronové šťávy a cayenského pepře. Může se podávat buď „tak jak je“ nebo ji zkrémovatět tyčovým mixérem.
Postup:
Uvaříme přepranou a odkapanou čočku, rýži a bulgur, dokud čočka nezměkne.
Na pánvi na másle osmažíme nadrobno nasekanou cibulku. Až zesklovatí, přidáme jednu nebo dvě kavávové lžičky salçy/rajského protlaku (přidal jsem i dvě čerstvá rajčata a určitě to nebylo na škodu) a kávovou lžičku ideálně čerstvé, nasekané máty a ještě chvíli smažíme.
Obsah pánvičky přidáme do uvařené polévky a necháme ještě dalších cca 10 minut povařit. Pak můžeme rozmixovat tyčovým mixérem, aby polévka byla krémová, nebo podáváme tak, jak je. Určitě se ale snažíme podávat horké, dochucujeme cayenským pepřem a citronovou šťávou.