Göbete je další z regionálních jídel, tentokráte z okolí Eskişehiru. V tomto ohledu se necháváme inspirovat portálem https://www.kulturportali.gov.tr/. Kromě sbíhajících se slin na první pohled nás zaujaly nesrozumitelné rozpory fotek – malé kuličky těsta, ale při tom upečené to vypadalo jako jeden velký plát. Jako vždy jsme tedy vyzkoušeli a nelitovali jsme, velice jsme pochutnali si.
Ingredence:
Těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- cca 500 ml vody
Náplň:
- 500 g kuřecí prsa
- 1 lžíce salçy nebo rajského protlaku
- 1 cibule
- 1 čajová sklenička rýže
- 1 lžička černého pepře
- 3 čajové skleničky vody
- 1 lžička soli
- tuk na opražení kuřecích prsíček
Na dokončení:
- 250 g másla na potírání těsta při přípravě hlavní placky
- petrželovou nať na posypání náplně
- 1 žloutek
- 1 čajová sklenička mléka na potření
Postup:
Kuřecí prsa nejprve opražíme, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibulka zhnědne, přidáme salçu (protlak), sůl, trochu vody a necháme vařit 15-20 minut. Přisypeme rýži, kterou v tom uvaříme doměkka (můžeme přidat trochu vody). Na závěr přidáme pepř, dobře promícháme a necháme odpočívat.
Z mouky, mléka, vajec, soli a vody vyhněteme měkké těsto. Těsto rozdělíme na cca 20 kousků, přibližně velikosti vejce. Ta vyválíme na placky asi velikosti talíře, potíráme rozpuštěným máslem a klademe na sebe do dvou sloupců – jeden bude sloužit jako podklad, druhý jako vršek. Doporučuji na hořejší část trochu méně placek. Tedy vytvořili-li jsme 20 kuliček, 12 bych použil na spodek a 8 na vršek.
Máme-li veškeré těsto zpracované, rozválíme první sloupeček na plochu zapékací mísy. Tu vymažeme a těsto do ní rozprostřeme. Na to pak přendáme směs masa a rýže a překryjeme druhým rozváleným slopupcem těsta. Okraje těst zarolujeme. Vaječné žloutky rozmixujeme v mléce a potřeme tím celé göbete. Pečeme v troubě o teplotě 200 stupňů, dokud nezhnědne.
Poznámka šéfkuchaře:
Döbete se má připravovat ve velkém, kulatém pekáči. Protože doma nic takového nemám, použil jsem hranatý. Tady doporučuji vyhnout se mé chybě: bylo mi líto těsta, takže jsem jej přeložil zpátky ještě v další vrstvě. Neuškodilo to výrazně, ale bylo ho pak zbytečně moc. Jen jedna vrstva, jak předepisuje recept, by byla bývala mnohem lepší.
Množství surovin vychází z oficiálních receptů, já spíše vycházel z citu. Takže prsíček a salçy bylo trochu více, rýže také. Vodu jsem přidával tak, jak jsem zvyklý rýži vařit. U mého menšího, hranatého pekáče jsem vystačil s normálním válečkem. Máte-li velký kulatý, doporučuji na válení těsta klasickou tureckou oklavu.