Potřeboval jsem zpracovat zbylé plecko, takže jsem hledal vhodný recept. Když na mne vyskočilo tandoori zpracování, velice jsem se potěšil, protože takto jsme zde zatím pekli jen kýtu. A tam je masa moc. Proto jsem se rozhodl plecko takto upéci – a nelitovali jsme.

Maso je křehoučké a jde krásně od kosti.

Ingredience:

Do naporcovaného mas dobře rukama vpracujeme sůl

Postup:

Plecko rozdělíme na tři kusy. Řez provádíme v kloubech, abychom maso zbytečně neporušili. Pak jej pokapeme olivovým olejem a důkladně posolíme. Sůl pečlivě vpracujeme do masa, je to jediná marináda, kterou budeme dělat.

Opražení by mělo udělat pěknou kůrčičku.

Když máme maso prosolené, odložíme je stranou a nakrájíme zeleninu na velké kusy. Je-li cibule menší, stačí rozpůlit. Mrkev tenčí jen nakrájíme na asi 5 cm dlouhé kousky, silnější můžeme navíc rozpůlit. Brambory běžné velikosti také nakrájíme jen rozpůlíme. Stroužky česneku rozdrtíme nožem. Vše dáme do pekáče, ve kterém budeme maso péci. Zeleninu pokapeme olejem, posolíme a posypeme pálivou paprikou a rukama dobře promícháme, aby se vše spojilo.

Na velké kusy nakrájenou a naolejovanou zeleninu důkladně promícháme se solí a paprikou

Začneme s přípravou masa. Na pánvi si rozpustíme máslo. Když je dost rozpálené, opražíme na něm maso, okolo dvou minut z každé strany. Vytvoří se krásná kůrčička a maso pustí i část svého tuku. Takto připravené maso přidáme k zelenině a zalijeme tukem z pánve, na které jsme smažili.

Maso a zeleninu vyskládáme na pekáč, ve kterém jí budeme zapékat.

Pekáč překryjeme dvěma papíry na pečení. Ty pokropíme vodou, aby změkly a obsah pekáče jimi dobře překryjeme. Vezmeme alobal a celý pekáč jím velice pečlivě překryjeme a utěsníme. Dáme péci do předehřáté trouby na 180o a pečeme minimálně dvě a půl hodiny. Podáváme s máslovou rýží.

Než vše uzavřeme alobalem, utěsníme namočeným pečicím papírem.

2 komentář

  1. Zkusili jsme to a je to vynikající. Neměli jsme pálivou papriku, sladká posloužila taky dobře. (Ano, nebylo to moc pikantní. 😉) A místo rýže bulgur. Vynikající oběd! Děkujeme!

    1. Mlá Markéto,
      děkujeme za bleskovou reakci – poprvé se nám stalo, že někdo zareagoval na článek v den uveřejnění. A jsem o to raději, že je to reakce na jídlo z jehněčího – toho se Češi obvykle bojí 🙂
      Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *