Potřeboval jsem zpracovat zbylé plecko, takže jsem hledal vhodný recept. Když na mne vyskočilo tandoori zpracování, velice jsem se potěšil, protože takto jsme zde zatím pekli jen kýtu. A tam je masa moc. Proto jsem se rozhodl plecko takto upéci – a nelitovali jsme.

Ingredience:
- 1 kus (1800 gramů) jehněčího plecka
- 3 lžičky kamenné soli
- 1/2 čajové skleničky olivového oleje
- 3 brambory
- 3 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 4 malé šalotky
- sůl
- nahrubo mletá pálivá paprika

Postup:
Plecko rozdělíme na tři kusy. Řez provádíme v kloubech, abychom maso zbytečně neporušili. Pak jej pokapeme olivovým olejem a důkladně posolíme. Sůl pečlivě vpracujeme do masa, je to jediná marináda, kterou budeme dělat.

Když máme maso prosolené, odložíme je stranou a nakrájíme zeleninu na velké kusy. Je-li cibule menší, stačí rozpůlit. Mrkev tenčí jen nakrájíme na asi 5 cm dlouhé kousky, silnější můžeme navíc rozpůlit. Brambory běžné velikosti také nakrájíme jen rozpůlíme. Stroužky česneku rozdrtíme nožem. Vše dáme do pekáče, ve kterém budeme maso péci. Zeleninu pokapeme olejem, posolíme a posypeme pálivou paprikou a rukama dobře promícháme, aby se vše spojilo.

Začneme s přípravou masa. Na pánvi si rozpustíme máslo. Když je dost rozpálené, opražíme na něm maso, okolo dvou minut z každé strany. Vytvoří se krásná kůrčička a maso pustí i část svého tuku. Takto připravené maso přidáme k zelenině a zalijeme tukem z pánve, na které jsme smažili.

Pekáč překryjeme dvěma papíry na pečení. Ty pokropíme vodou, aby změkly a obsah pekáče jimi dobře překryjeme. Vezmeme alobal a celý pekáč jím velice pečlivě překryjeme a utěsníme. Dáme péci do předehřáté trouby na 180o a pečeme minimálně dvě a půl hodiny. Podáváme s máslovou rýží.

Zkusili jsme to a je to vynikající. Neměli jsme pálivou papriku, sladká posloužila taky dobře. (Ano, nebylo to moc pikantní.
) A místo rýže bulgur. Vynikající oběd! Děkujeme!
Mlá Markéto,
děkujeme za bleskovou reakci – poprvé se nám stalo, že někdo zareagoval na článek v den uveřejnění. A jsem o to raději, že je to reakce na jídlo z jehněčího – toho se Češi obvykle bojí
Honza