Jehněčí špízy jednoznačně patří k turecké kuchyni. Je jich mnoho variant. Jednu zde už máme jako „obyčejný“ şiş kebap. Abychom tento odlišili, budeme mu říkat kořeněný. Jeho přípravu ale také opláčeme – strouhaná cibule je i tady …

Maso ogrilujeme podle chuti. Někdo má raději trochu opálené, někdo šťavnatější.

Ingredience:

  • 800 g jehněčí kýty či plecka
  • 1 paprika červená
  • 1 paprika zelená
Maso necháme odležet pod potravinářskou fólií

Marináda:

  • 4 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce nastrouhané cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce pepřové salçy
  • ½ lžičky mletého černý pepře
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 větvička rozmarýnu
Maso je odleželé, papriky nakrájené. Můžeme začít špízovat.

Postup:

Nejprve si připravíme do misky marinádu. To je velice jednoduché. Česnek buď rozdrtíme nebo prolisujeme, přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme. Maso nakrájíme na přiměřeně veliké kostičky a přidáme do marinády. Pečlivě zapracujeme, aby byly opravdu dobře naložené, misku pak přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň pár hodin, ideálně ale spíše přes noc odležet.

Máme našpízováno, můžeme jít ke grilu ….

Papriky nakrájíme na čtverečky přibližně stejně veliké jako maso. Na špíz pak napichujeme v pořadí maso – paprika – maso – paprika – maso …. – maso. Důležité je, aby na začátku i na konci špízu bylo vždy maso. Papriky střídáme barvy jinak kvůli vzhledu, vypadá to lépe, ale i kvůli chuti, protože bude lépe rozložená. Grilujeme buď na dřevěném uhlí (ideálně) nebo v troubě. Podáváme buď s pastýřským salátem nebo s máslovou rýží. Varianta může být i pita chléb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *