Jehněčí špízy jednoznačně patří k turecké kuchyni. Je jich mnoho variant. Jednu zde už máme jako „obyčejný“ şiş kebap. Abychom tento odlišili, budeme mu říkat kořeněný. Jeho přípravu ale také opláčeme – strouhaná cibule je i tady …
Ingredience:
- 800 g jehněčí kýty či plecka
- 1 paprika červená
- 1 paprika zelená
Marináda:
- 4 lžíce jogurtu
- 2 lžíce nastrouhané cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce pepřové salçy
- ½ lžičky mletého černý pepře
- ½ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky kmínu
- 1 stroužek česneku
- 1 větvička rozmarýnu
Postup:
Nejprve si připravíme do misky marinádu. To je velice jednoduché. Česnek buď rozdrtíme nebo prolisujeme, přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme. Maso nakrájíme na přiměřeně veliké kostičky a přidáme do marinády. Pečlivě zapracujeme, aby byly opravdu dobře naložené, misku pak přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň pár hodin, ideálně ale spíše přes noc odležet.
Papriky nakrájíme na čtverečky přibližně stejně veliké jako maso. Na špíz pak napichujeme v pořadí maso – paprika – maso – paprika – maso …. – maso. Důležité je, aby na začátku i na konci špízu bylo vždy maso. Papriky střídáme barvy jinak kvůli vzhledu, vypadá to lépe, ale i kvůli chuti, protože bude lépe rozložená. Grilujeme buď na dřevěném uhlí (ideálně) nebo v troubě. Podáváme buď s pastýřským salátem nebo s máslovou rýží. Varianta může být i pita chléb.