Měl jsem v mrazáku jehněcí žebra a chtěl jsem je zpracovat. Tento recept jednoznačně vyhrál. Je jednoduchý a výborný. Navíc si na něm pochutnají i lidé, kteří normálně jehněcí nejedí …
Ingredience
- 10 jehněčích žeber
- 6 šalotek
- 2 mrkve
- 2 střední brambory
Pro marinádu:
- 1 lžíce salçy
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- čajové skleničky olivového oleje
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička soli
Postup:
Začneme samozřejmě přípravou marinády. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozdrtíme. Přidáme salçu, olivový olej, koření a sůl. Vše důkladně promícháme. Jehněčí maso nakrájíme na jednotlivá žebra. Naložíme je do marinády, uzavřeme potravinovou fólií a necháme v lednici asi dvě hodinky odležet.
Mezitím očistíme zeleninu. Brambory a mrkev nakrájíme na střední kousky, šalotku necháme vcelku. Důležitá je příprava pečicího plechu. Pokryjeme jej alobalem. Dbáme na to, aby po celém obvodu přesahoval jeho okraje. Na něj pak položíme pečicí papír.
Namarinovaná žebírka pokládáme na pečicí papír, dbáme však na to, aby byl dostatečný prostor mezi masem a okrajem plechu. Ve zbylé marinádě ještě dobře promícháme připravenou zeleninu. Tu pak rozprostřeme na připravená žebírka. Pak vše překryjeme dalším pečicím papírem a dalším alobalem.
Alobal po celém obvodu přehneme tak, aby se spodní vrstva spojila s horní. Vytvoříme tím vlastně malý, uzavřený prostor, ze kterého nám neuniká ani šťáva ani nic jiného. Takto připravený plech dáme péci do trouby minimálně na dvě hodiny na 180o. Podáváme teplé, čerstvě vytažené z trouby.