Koupil jsem celé jehně a přemýšlel, jak jej budu připravovat. Našel jsem velice inspirativní stránku s dvaceti pěti recepty na jeho úpravu. Pro začátek jsem se rozhodl pro tandoori. Pec tandoori, která tala přípravě jméno, nahradíme troubou a jednoduchým trikem.

Hotové maso se rozpadá už na pohled.

Ingredience:

  • jehněčí kýta nebo plecko
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1,5 lžičky černého pepře
  • 1,5 lžičky papriky
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1,5 lžičky soli
  • Olivový olej
Je-li maso příliš tučné, sádlo odkrájíme. Můžeme jej pak vyškvařit a použít na opečení pity či brambor.

Na podávání:

  • rajče
  • cibule
  • petržel
  • pálivá paprika
  • pita chléb nebo máslová rýže
Maso nejprve zabalíme do mokrého pečicího papíru, pak do alobalu.

Postup:

Nejdříve si připravíme marinádu. V misce smíchejte černý pepř, červenou papriku, kmín, tymián, sůl, česnek a olivový olej. Maso můžeme mírně zbavit tuku, ale není to nutné. Pak jej nařežeme, ale nerozřežeme. Marinádu do něj pečlivě vmasírujeme.

Pečeme 2,5 hodiny na 220o, pak necháme hodinu dojít na 120o.

Navlhčíme si pečící papír a maso do něj zabalíme. Necháme chvilku odležet, pak jej zabalíme do alobalu (dbáme na to, aby nám případně nevytékala šťáva) a dáme péci na rošt do trouby, předehřáté na 220o. Na její dno můžeme případně dát plech s vodou, pečení je pak ještě lepší. Pečeme klidně 2,5 hodiny, pak můžeme stáhnout teplotu na 120o a nechat další hodinu, není to ale nutné.

Přílohu nedáváme přímo na talíř, každý si vybere na co má chuť.

Podáváme s rajčaty, pálivou paprikou, cibulí, petrželkou a pita chlebem nebo máslovou rýží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *