Koupil jsem celé jehně a přemýšlel, jak jej budu připravovat. Našel jsem velice inspirativní stránku s dvaceti pěti recepty na jeho úpravu. Pro začátek jsem se rozhodl pro tandoori. Pec tandoori, která tala přípravě jméno, nahradíme troubou a jednoduchým trikem.
Ingredience:
- jehněčí kýta nebo plecko
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1,5 lžičky černého pepře
- 1,5 lžičky papriky
- 1,5 lžičky kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 1,5 lžičky soli
- Olivový olej
Na podávání:
- rajče
- cibule
- petržel
- pálivá paprika
- pita chléb nebo máslová rýže
Postup:
Nejdříve si připravíme marinádu. V misce smíchejte černý pepř, červenou papriku, kmín, tymián, sůl, česnek a olivový olej. Maso můžeme mírně zbavit tuku, ale není to nutné. Pak jej nařežeme, ale nerozřežeme. Marinádu do něj pečlivě vmasírujeme.
Navlhčíme si pečící papír a maso do něj zabalíme. Necháme chvilku odležet, pak jej zabalíme do alobalu (dbáme na to, aby nám případně nevytékala šťáva) a dáme péci na rošt do trouby, předehřáté na 220o. Na její dno můžeme případně dát plech s vodou, pečení je pak ještě lepší. Pečeme klidně 2,5 hodiny, pak můžeme stáhnout teplotu na 120o a nechat další hodinu, není to ale nutné.
Podáváme s rajčaty, pálivou paprikou, cibulí, petrželkou a pita chlebem nebo máslovou rýží.