Poprvé jsem kebap v lilku ochutnal v Istanbulu a od té doby si jej vyberu v každé restauraci, která ho nabízí. Protože kombinace dobře ochuceného mletého masa a lilku, který nasákne jeho šťávou je opravdový kulinářský požitek.
Ingredience:
- 0,5 kg mletého hovězího nebo skopového
- dva lilky – raději delší
- velká cibule
- 2 stroužky česneku
- oregáno
- máta
- petržel
- kmín
- sůl
- pepř.
Omáčka:
- 500 g pasírovaných rajčat
- menší cibule
- stroužek česneku
- půl kávové lžičky oregána
- přibližně stejně skořice
- pepř
- sůl
Postup:
Nejprve nakrájíme lilek podélně na tenké plátky. Čím tenší budou, tím lépe se s tím později bude pracovat. Plátky posolíme – můžeme i více – a necháme stranou. Sůl způsobí, že se lilek „zpotí“ – objeví se na něm kapičky. Ty před vlastním zpracováním odstraníme papírovou utěrkou – stačí položit. Tím zbavíme lilek hořkosti.
Než k tomu ale dojde, máme dost času na přípravu masové směsi. Cibuli nakrájíme na tak akorát velké kousky – moc malé splynou s masem, moc velké zbytečně komplikují vytváření kuliček. Přidáme rozetřený česnek a zbytek koření a důkladně promísíme. Vyrobíme si malé kuličky – jejich velikost záleží na velikosti lilku, kulička musí být zabalitelná do pásu z něj připraveného.
Po 15 minutách už by měl být lilek připraven ke zpracování (delší doba mezi posolením a sušením určitě nevadí), takže jej osušíme a každý plátek z obou stran opečeme na oleji. Na té samé pánvi pak opečeme masové kuličky.
Když jsou kuličky opečené, vyndáme je a na zbytek oleje (případně můžeme trochu přidat) zpěníme na drobno nasekanou cibuli, přidáme rozetřený česnek a zbytek koření a zalijeme pasírovanými rajčaty. Omášku chvilku podusíme. Mezitím zabalíme kuličky do lilku. Každý lilkový pás ještě podélně rozřízneme, pásy ve středu pložíme přes sebe, takže nám vznikne velké +. Na střed položíme masovou kuličku a jednotlivé konce lilku přes kuličku přetáhneme a dáme do pekáče. Takto uděláme všechny kuličky. Pak pekáč dáme do předehřáté trouby cca 200 na 10-15 minut. Běžná příloha je rýže.
Na tento recept jsem se nechal inspirovat na https://ochutnejtesvet.cz/domaci-kebab-v-lilku/
Ahoj, jak velké lilky potřebuji na přípravu? Píšete delší, ale není pak moc široký? Petra
Milá Petro,
šířka nevadí, maso se lépe zabalí. Plátky se dělají tenké, takže když bude lilku trochu více, vůbec nic se nestane, spíše je to lepší. 🙂
Hezký zbytek dne,
Honza