Poprvé jsem kebap v lilku ochutnal v Istanbulu a od té doby si jej vyberu v každé restauraci, která ho nabízí. Protože kombinace dobře ochuceného mletého masa a lilku, který nasákne jeho šťávou je opravdový kulinářský požitek.

Takto vám to naservírují profíci

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého hovězího nebo skopového
  • dva lilky – raději delší
  • velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • oregáno
  • máta
  • petržel
  • kmín
  • sůl
  • pepř.

Omáčka:

  • 500 g pasírovaných rajčat
  • menší cibule
  • stroužek česneku
  • půl kávové lžičky oregána
  • přibližně stejně skořice
  • pepř
  • sůl

Postup:

Nejprve nakrájíme lilek podélně na tenké plátky. Čím tenší budou, tím lépe se s tím později bude pracovat. Plátky posolíme – můžeme i více – a necháme stranou. Sůl způsobí, že se lilek „zpotí“ – objeví se na něm kapičky. Ty před vlastním zpracováním odstraníme papírovou utěrkou – stačí položit. Tím zbavíme lilek hořkosti.

Takto to dopadlo když jsem to dělal já, ale podle původního receptu jsem dal navrch rajčata. Bez nich by to bylo bývalo lepší – příště už je tam dávat nebudu.

Než k tomu ale dojde, máme dost času na přípravu masové směsi. Cibuli nakrájíme na tak akorát velké kousky – moc malé splynou s masem, moc velké zbytečně komplikují vytváření kuliček. Přidáme rozetřený česnek a zbytek koření a důkladně promísíme. Vyrobíme si malé kuličky – jejich velikost záleží na velikosti lilku, kulička musí být zabalitelná do pásu z něj připraveného.

Po 15 minutách už by měl být lilek připraven ke zpracování (delší doba mezi posolením a sušením určitě nevadí), takže jej osušíme a každý plátek z obou stran opečeme na oleji. Na té samé pánvi pak opečeme masové kuličky.

Když jsou kuličky opečené, vyndáme je a na zbytek oleje (případně můžeme trochu přidat) zpěníme na drobno nasekanou cibuli, přidáme rozetřený česnek a zbytek koření a zalijeme pasírovanými rajčaty. Omášku chvilku podusíme. Mezitím zabalíme kuličky do lilku. Každý lilkový pás ještě podélně rozřízneme, pásy ve středu pložíme přes sebe, takže nám vznikne velké +. Na střed položíme masovou kuličku a jednotlivé konce lilku přes kuličku přetáhneme a dáme do pekáče. Takto uděláme všechny kuličky. Pak pekáč dáme do předehřáté trouby cca 200 na 10-15 minut. Běžná příloha je rýže.

Na tento recept jsem se nechal inspirovat na https://ochutnejtesvet.cz/domaci-kebab-v-lilku/

2 komentář

    1. Milá Petro,
      šířka nevadí, maso se lépe zabalí. Plátky se dělají tenké, takže když bude lilku trochu více, vůbec nic se nestane, spíše je to lepší. 🙂
      Hezký zbytek dne,
      Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *