Při psaní článku o Antakyi mne zaujal kısır. Jednoduchost jeho přípravy a velice zajímavá kombinace chutí stála za pokus. A pokusní králíci mých tureckých kuchařských testů byli do jednoho nadšení. Takže tady je i pro vás.
Ingredience pro cca 4 porce:
- 2 sklenice jemného bulguru
- 1.5 sklenice horké vody
- 2 lžíce salçy nebo silného rajského protlaku
- 1 čajová sklenička olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička kajenského pepře
- šťáva ze dvou citronů
- ½ čajové skleničky sirupu z granátových jablek (t.j. cca 1/2 dcl)
- 6 mladých cibulek
- ½ svazku petržele
- ½ svazku čerstvé máty
Příprava:
Dvě sklenice jemného bulguru nasypeme do mísy, zalijeme 1,5 sklenicí vařící vody a pečivě zakryjeme potravinářskou fólií. Zatímco bulgur bude měknout a bobtnat, vymačkáme si šťávu ze dvou citronů a na drobno nakrájíme omytou a osušenou mátu, petržel a mladou cibulku.
Zatím nám bulgur „došel“, takže sejmeme fólii a pořádně promícháme, aby nebyl slepený. Přidáme salçu, část olivového oleje, granátojablečný sirup, citronovou šťávu, sůl, pepř a nakrájené zelené. Vše důkladně promícháme a můžeme podávat.
Na závěr jako vždy pár tipů z vlastního zkoušení:
Velice snadno se podává jako hezký kopeček, protože z případné misky snadno vypadne a drží pohromadě. Navíc se velice dobře snoubí s čerstvou zeleninou, takže můžete na talíři vytvořit i hezké porce.
Recept mne zaujal jako Antakyjská specialita, našel jsem jej na https://yemek.com/tarif/kisir/.