Sezónu lilku je vždy dobré využít, protože v turecké kuchyni se využívá často. Aby si nestěžovali milovníci masa, že je v letním období zanedbáváme, vybrali jsme köfte zapečené v lilku. Určitě neurazí vaše chuťové pohárky, spíše naopak.

Köfte v lilku vypadají lákavě už na pekáči.

Ingredience:

Pro köfte:

  • 400 g středně tučné hovězí mleté maso
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička mletého kmín
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce oleje na smažení köfte

Lilek:

  • 4 lilky
  • 6 polévkových lžíc olivového oleje
  • 1,5 lžičky soli
Plátky lilku důkladně osolíme, po čase osušíme.

Pro rajčatovou omáčku:

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 šálku rajského pyré
  • 1 polévková lžíce salçy / rajského protlaku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ čajové skleničky vody

Na ozdobení:

  • 1 petrželová nať hladká
Vše připraveno, můžeme připravit köfte

Postup:

Nejdříve si připravíme lilek. Nakrájíme jej podél na dlouhé plátky, posolíme na necháme orosit, aby pustily hořkost. Pak je pečlivě osušíme, postříkáme olivovým olejem trochu posolíme a dáme na pečicím papíru do trouby. Pečeme při 180o přibližně 15 minut.

Köfte by mělo být vysoké asi jako dlaň.

Než se dopečou, připravíme se köfte. Smícháme mleté maso, vajíčko, strouhanku, sůl, nastrouhanou cibuli, rozdrcený česnek, sůl, pepř a mletý kmín. Když je směs dobře promísená, uděláme z šišky, dlouhé asi jako dlaň. Ty propíchneme čínskou jídelní hůlkou nebo špejlí, aby lépe držely a hodně je zmáčkneme, až z nich budou podlouhlé silnější válečky – köfte. Ty potom na pánvi osmažíme.

Köfte smažíme na téměř suchá pánvi.

Je čas udělat omáčku. Na oleji opražíme na plátky nakrájený česnek. Pak přidáme salçu, pyré a ještě chvíli pražíme. Nakonec ochutíme solí a pepřem a zalijeme vodou. Chvilku necháme povařit.

A můžeme začít balit …

Vše je připravené, můžeme začít s balením köfte. Jsou dvě základní varinaty. Při první z nich, jednodušší, jen zarolujeme maso do plátku lilku. Hezčí je ale druhá varianta, kdy upečené lilky podélně přeřízneme, položíme křížem přes sebe a tím maso obalíme. Odložíme do připraveného pekáče. Takto zpracujeme všechna köfte, která do pekáče hezky urovnáme. Nakonec vše prolijeme omáčkou. Pečeme v troubě na 185o přibližně 15 minut. Podáváme s máslovou rýží a posypané nasekanou petrželovou natí.

Polít omáčkou a šup do trouby.

Poznámka šéfkuchaře:

Protože jsem měl velký lilek, samozřejmě jsem použil jen jeden plátek na jedno köfte. Lilek je také možné podélně přeříznout a köfte do něj zabalit do kříže. Je to pracnější, ale vypadá to efektněji …

Křížem zabalené köfte – samozřejmě před pečením v omáčce …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *