Přirovnávat köfte ke karbanátku je jako přirovnávat šunku ke gothajskému salámu. Když mám hlad, určitě se najím i gothaje. Když si ale chci pochutnat, určitě vyhraje šunka. Takže si vždy vyberu raději köfte než karbanátek. Je-li připravován tradičně na dřevěném uhlí není už vůbec co řešit.
Ingredience:
- 500 g středně tučného mletého masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 1/2 skleničky strouhanky
- 1 lžíce oleje
- 1 hrst jemně nasekané petrželky
- 1,5 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička kmínu
Postup:
Cibuli nakrájíme na drobno. Do mísy dáme všechny ingredience, česnek rozdrcený. Vše důkladně promísíme, až vznikne homogenní směs. Pak mísu přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň půl hodinky v lednici odležet.
Po odležení můžeme začít tvarovat köfte a začít připravovat. Nejběžnější příprava je samozřejmě na grilu a dřevěném uhlí. To ale není vždy a všude dostupné, takže je samozřejmě možné köfte i usmažit na pánvi. Není tak voňavé, ale i tak je výborné. Maso v každém případě propečeme podle vlastní chuti. Podávat se může třeba s rýží.