Při přípravách na kurzy tureckého vaření s chefparade jsme řešili, je-li možné doma vyrobit i pravý börek z těsta, které vypadá jak listové. Potřebovali jsme si to ověřit – a povedlo se. Takže vám samozřejmě tento recept nabízíme.

Börek je velmi oblíbené turecké jídlo.

Ingredience

  • 1 yufka těsto
  • 350 g kuřecích prsíček
  • 1 cibule
  • 1 lžic salçy
  • 1 šálek konzervovaného hrášku a mrkve
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého pepře,
  • sůl
Kuře nakrájíme na opravdu malé kousky.
Na potření
  • 1 žloutek,
  • sezam
  • černý kmín (černucha)
Když je maso hotové, můžeme přidat salçu

Příprava

Pro výrobu těchto böreků můžeme použít buď turecké chlazené yufka těsto nebo mražené filo těsto. Postup se liší nepatrně, takže na rozdíl upozorníme. Mražené má ale blíže k „pravým“ börekům, které vypadají být z lístkového těsta. Pracujeme-li s tímto těstem, necháme je nejprve – třeba přes noc – rozmrznout.

Salçu s masem dobře promícháme,

Nejprve nakrájíme kuřecí prsíčka na hodně malé kousky. Cibulku nasekáme na drobno a dozlatova osmahneme na oleji. Přidáme kuře a pokračujeme ve smažení, dokud není maso dobře připravené. Přidáme salçu a smažíme další dvě minuty, dokud krásně nezavoní. Okořeníme, doplníme konzervovanou zeleninu, důkladně promícháme a sundáme z ohně.

abychom mohli přidat konzervovanou zeleninu.

Začínáme pracovat s těstem. Máme-li původně mražené těsto, vezmeme první plát, položíme ho na pevnou podložku a jemně potřeme olejem. Na něj položíme druhý plát a opět potřeme olejem. Položíme třetí plát a na ten rozprostřeme část náplně ve velice tenké vrstvě. Celý obdélník úhlopříčně přeložíme, takže dostaneme trojúhelník. Ten pak od nejdelší strany srolujeme k vrcholu, takže vznikne dlouhý váleček. Takto postupně zpracujeme celé těsto i náplň.

Z válečků vytváříme spirálu.

Máme-li chlazené těsto, rozprostřeme je na plochu. Je kruhové, takže jej rozpůlíme a pracujeme s jednotlivými půlkruhy. První půlkruh rozprostřeme, je-li těsto příliš suché, můžeme je orosit vodou nebo jemně potřít olejem. Pak na něj rozprostřeme část náplně ve velice tenké vrstvě. Pak půlkruh od dlouhé strany srolujeme k vrcholu, takže vznikne dlouhý váleček. Takto postupně zpracujeme celé těsto i náplň.

Neměl jsem ani sezam, ani černý kmín. Přesto byl börek výborný.

Připravíme si plech, který buď vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme. Vezmeme první váleček a na plechu smotáme od jednoho vrcholu tak, že dostaneme útvar, podobný šnečí ulitě. Druhý váleček začneme namotávat za první, takže se nám tato spirála zvětšuje. Když máme vše zpracováno, rozšleháme žloutek v olivovém oleji a celý börek tím natřeme. Posypeme sezamem a černým kmínem. Pečeme v troubě, předehřáté na 180o dozlatova, podle trouby něco kolem dvaceti minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *