Na grilu můžeme připravovat nejen klasické şiş kebaby či köfte. Kuřecí stehýnko, upečené na dřevěném uhlí, má také úplně jinou chuť. A výborná marináda tomu všemu dá jen zaslouženou korunu.
Ingredience
- 6 kuřecích stehýnek
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce salçy/ rajského protlaku
- 1 lžička soli
- 1 lžička pálivé paprky
- 1 lžička pepře
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička kmínu
- 1 polévková lžíce jogurtu
Při pečení v troubě na obložení
- 1 červená pálivá paprika
- 1 cibule
Postup:
Nejprve si připravíme marinádu. Cibuli nastrouháme, česnek buď rozdrtíme nebo prolisujeme, přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme. Stehýnka na několika místech nařízneme, aby se lépe pekly a marináda se lépe dostala i do masa. Pak je přidáme do připravené směsi a opět dobře promícháme, aby se marináda dostala všude. Mísu uzavřeme potravinářskou fólií a necháme ideálně přes noc působit.
Ideální příprava je na grilu. Protože je maso na kosti, nesmíme zapomenout, že je třeba grilovat trochu déle, než jsme zvyklí u köfte nebo şiş kebabu. Chceme-li kuře péci v troubě, vymažeme plech olejem a můžeme mezi špalíčky rozkrojenou cibuli a pálivou papriku. Pak pečeme na 200o Ideální příloha je buď pastýřský salát nebo bulgur.
Poznámka šéfkuchaře: Místo stehýnek jsem použil jen špalíčky kvůli rychlejší přípravě