Recept na tuto polévku nám přišel vlastně sám. Turecké servery nás zásobují stále novými a novými recepty, takže je těžké si vybrat, který vyzkoušíme. Tato polévka ale byla okamžitá a jasná volba. Sice není časově nejkratší, ale je opravdu vynikající.

Ano, polévka opravdu je tak výborná, jak vypadá.

Ingredience:

Maso:

  • 1 velké kuřecí prso
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn.
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
Maso je okořeněné, omoučené, můžeme jej nechat odležet.

Zelenina:

  • 1 velká cibule
  • 1-2 tyčinky celeru
  • 1 střední mrkev
  • 1 paprika
  • kousek feferonky
  • 2-3 stroužky česneku
  • pórek
Pouze část z připravené zeleniny

Na přípravu:

  • olivový olej
  • 30 g másla
  • 1-2 lžíce mouky
  • 100-120 g těstovin
  • svazek petrželky
  • nějaké sušené bylinky a
  • pár bobkových listů
Zeleninu opravdu pražíme na olivovém oleji s máslem.

Postup:

Doporučuji začít tím, že si připravíme – nakrájíme a nastrouháme – veškerou zeleninu. Bude se nám pak lépe pracovat. Cibuli nakrájíme na drobné, ale ne úplně malé kostičky. Celerovou nať a papriku na trochu větší kostičky, pórek samozřejmě na kroužky a feferonku s česnekem na co nejmenší kousky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Také si připravíme maso. Kuřecí prsíčko nakrájíme na malé kostičky, přidáme sůl, pepř a rozmarýn a dobře promícháme. Nakonec přidáme hladkou mouku a znova důkladně promícháme. Maso necháme odstát cca 20 minut.

Už samotná zelenina voní lákavě a je krásně pestrá

Můžeme začít vařit- Nejprve na oleji a másle opražíme do zlatova cibuli. Přidáme celerovou nať a pokračujeme v pražení. Když trochu změkne, přidáme nastrouhanou mrkev a stále pražíme. Po dalších dvou či třech minutách přidáme papriku. Stále pražíme a po další minutě či dvou přidáme česnek a feferonku. Pořád pokračujeme v pražení, po dalších dvou minutách můžeme přidat pórek. Když změkne, nasypeme mouku a velice dobře promícháme. Teprve pak pomalu přidáváme vodu – nakonec celkem asi dva litry.

Maso dobře připravíme než jej přidáme do polévky.

Polévku necháme asi dvacet minut vařit. Pak na olivovém oleji osmažíme kuřecí kostičky. Když jsou hotové (musí být opravu hotové, další tepelná úprava už nebude dlouhá), přidáme je do polévky. Dosypeme těstoviny, ideálně kratší nudle či farfale nebo něco podobného. Můžeme přidal nějaké bylinky dle vlastního uvážení a vaříme podle těstovin – měly by být al dente. Tím je polévka hotová a můžeme jí podávat, ideálně ozdobenou nasekanou petrželovou natí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *