Poprvé jsem se s lilkovým salátem setkal na kurzu Ola kala – recept byl ale libanonský. Protože to je výborná alternativa pro horké dny, rozhodl jsem se vyzkoušet i recept turecký. Je jednodušší, ale neméně dobrý.
Ingredience:
- 3 střední lilky
- 2 větší rajčata
- 4-5 ostrých paprik
- 8-10 snítek petrželky
- 1 střední cibule
- 3 lžičky sumaku
- Sůl
Pro zálivku:
- 1/2 čajové skleničky olivového oleje
- 3 stroužky rozdrceného česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Nejdříve v troubě upečeme lilky. Odkrojíme stopku, pro jistotu propícháme, aby nám v troubě neexpolodoval a necháme na 160o hodinku péci. Necháme vychladnout a zatím si připravíme zbytek salátu – na drobno pokrájíme rajčata, papriky, cibuli a petrželku. Ta je lepší hladká.
Zatím nám vychladl lilek, takže jej oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme ke zbytku salátu a připravíme zálivku. Všechny ingredience prostě smícháme. Nakonec salát zálivkou prolijeme a můžeme podávat. Je vhodný jak jako příloha, tak i jen s pečivem, třeba arabským chlebem.
Tento salát je možné připravit i pro děti. Lilek sice chuť salátu výrazně zjemní, ale pro nejmenší i tak může být dost pikantní. Stačí ale, když místo pálivých paprik dáme sladké. Pak chutná i dvouletým dětem.