Protože se blíží období kvalitní letní zeleniny, rozhodli jsme se přidat další z receptů, využívající velice typickou tureckou surovinu – lilek. Jak všechny recepty tady je i tento snadný. Samozřejmě je výborný, navíc v horkém létě příjemně lehký. Takže ideální oběd na toto období.
Ingredience:
- 4 lilky
- 2 litry vody
- 1,5 lžičky soli
Na obal
- 2 vejce
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
Zálivka:
- miska jogurtu
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
- špetka petrželky
- mletá sladká paprika
Postup:
Z lilků nejprve odstraníme zbytky okvětních plátků a pak je oloupeme. Stopku ale musíme zachovat, bude se nám hodit. Pak jej opatrně nakrájíme – vše musí do konce zůstat spojeno se stopkou. Takže krájet začínáme asi 1 – 1,5 cm pod ní. Nejprve krájíme plátky. Obvykle stačí jeden řez uprostřed a pak z každé strany ještě jeden, takže máme čtyři plátky. Lilek otočíme na bok a uděláme úplně stejné řezy. Získáme tím chobotnici o šestnácti chapadlech.
Nařezané lilky namočíme do slané vody, aby ztratily svojí hořkost. Musí být namočené delší dobu a úplně, proto je něčím přikryjeme, aby byly celé pod vodou a zatížíme. Necháme minimálně 15 – 30 minut louhovat, pak je vyndáme. Vodu vylijeme a dáme vařit dostatečně vodu do dostatečně velkého hrnce, aby se tam vešly. Když je voda vřící, lilky tam vložíme a necháme minimálně 5 minut vařit. Dbáme na to, aby byly uvařené ze všech stran, takže je občas otočíme.
Jestli jsou už uvařené poznáme nejlépe u stonku. Povytáhneme lilek z vody a prstem vyzkoušíme. Uvařené lilky necháme okapat a zatím si připravíme obalovací těstíčko. V mléce rozšleháme vajíčka a pak přidáme mouku, sůl a kypřící prášek do pečiva. Samozřejmě zase dobře promícháme.
Na pánvi rozpálíme olej. Lilek vezmeme za stopku a důkladně protřeme v obalu, aby jej co nejvíce nabral a rozložíme na pánev, aby zabral co největší plochu. Osmažíme z obou stran do zlatova. Když máme všechny lilky osmažené, do jogurtu rozdrtíme česnek, přidáme sůl a petrželku a dobře promícháme. Na talíř položíme lilek, na něj dáme česnekový jogurt a posypeme sladkou paprikou. Jak příloha je výborný turecký chléb.