Protože se blíží období kvalitní letní zeleniny, rozhodli jsme se přidat další z receptů, využívající velice typickou tureckou surovinu – lilek. Jak všechny recepty tady je i tento snadný. Samozřejmě je výborný, navíc v horkém létě příjemně lehký. Takže ideální oběd na toto období.

Jídlo zmizelo tak rychle, že než jsem stihl vyfotit nejlépe osmažené, byly pryč. Tak alespoň ten nejméně osmažený ….

Ingredience:

  • 4 lilky
  • 2 litry vody
  • 1,5 lžičky soli
Lilek nejdříve nakrájíme na plátky

Na obal

  • 2 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
Otočením na bok a stejným krájením dostaneme hranolky

Zálivka:

  • miska jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • špetka petrželky
  • mletá sladká paprika
Lilky vkládáme do vroucí vody.

Postup:

Z lilků nejprve odstraníme zbytky okvětních plátků a pak je oloupeme. Stopku ale musíme zachovat, bude se nám hodit. Pak jej opatrně nakrájíme – vše musí do konce zůstat spojeno se stopkou. Takže krájet začínáme asi 1 – 1,5 cm pod ní. Nejprve krájíme plátky. Obvykle stačí jeden řez uprostřed a pak z každé strany ještě jeden, takže máme čtyři plátky. Lilek otočíme na bok a uděláme úplně stejné řezy. Získáme tím chobotnici o šestnácti chapadlech.

Uvařené lilky necháme okapat

Nařezané lilky namočíme do slané vody, aby ztratily svojí hořkost. Musí být namočené delší dobu a úplně, proto je něčím přikryjeme, aby byly celé pod vodou a zatížíme. Necháme minimálně 15 – 30 minut louhovat, pak je vyndáme. Vodu vylijeme a dáme vařit dostatečně vodu do dostatečně velkého hrnce, aby se tam vešly. Když je voda vřící, lilky tam vložíme a necháme minimálně 5 minut vařit. Dbáme na to, aby byly uvařené ze všech stran, takže je občas otočíme.

V těstíčku jej nejdříve dobře vymácháme

Jestli jsou už uvařené poznáme nejlépe u stonku. Povytáhneme lilek z vody a prstem vyzkoušíme. Uvařené lilky necháme okapat a zatím si připravíme obalovací těstíčko. V mléce rozšleháme vajíčka a pak přidáme mouku, sůl a kypřící prášek do pečiva. Samozřejmě zase dobře promícháme.

Ten pravý už je skoro hotový …

Na pánvi rozpálíme olej. Lilek vezmeme za stopku a důkladně protřeme v obalu, aby jej co nejvíce nabral a rozložíme na pánev, aby zabral co největší plochu. Osmažíme z obou stran do zlatova. Když máme všechny lilky osmažené, do jogurtu rozdrtíme česnek, přidáme sůl a petrželku a dobře promícháme. Na talíř položíme lilek, na něj dáme česnekový jogurt a posypeme sladkou paprikou. Jak příloha je výborný turecký chléb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *