Polévka mahluta je specialitou jihovýchodního pobřeží Turecka – od Adany po Antakyi (Hatay). Kombinace čočky, rýže a salçi (lepšího rajského protlaku) potěší každého labužníka.

Poslední kontorla a můžeme začít smažit cibulku ..

Ingredience pro 4 lidi:

1 čajová sklenička červené čočky
1/2 čajové skleničky rýže
1 cibule
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 lžíce salçy (rajčatové pasty)
1 lžička soli
1 lžička mleté ​​červené papriky
1 lžička kmínu
8 sklenic vody (místo vody můžete také použít kuřecí vývar).

Při vaření je až do přidání salçy krásně dvojbarevná, vždy je ale velmi hustá.

Postup:

Čočku a rýži propereme, zalijeme dostatečným množstvím vody (neděláme kaši – obě suroviny nabudou) a dáme vařit.

Mezitím v druhém hrnci osmažíme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a koření, přidáme máslo a salçu (rajčatovou pastu), mů.


Smažíme, dokud nezmizí vůně rajčatové pasty (říká oficiální recept, já mám tuto vůni rád, takže jsem přestal dříve).

Zalijeme vroucí rýžovou čočkou a ještě jednou ji povaříme