Polévka mahluta je specialitou jihovýchodního pobřeží Turecka – od Adany po Antakyi (Hatay). Kombinace čočky, rýže a salçi (lepšího rajského protlaku) potěší každého labužníka.
Ingredience pro 4 lidi:
1 čajová sklenička červené čočky
1/2 čajové skleničky rýže
1 cibule
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 lžíce salçy (rajčatové pasty)
1 lžička soli
1 lžička mleté červené papriky
1 lžička kmínu
8 sklenic vody (místo vody můžete také použít kuřecí vývar).
Postup:
Čočku a rýži propereme, zalijeme dostatečným množstvím vody (neděláme kaši – obě suroviny nabudou) a dáme vařit.
Mezitím v druhém hrnci osmažíme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a koření, přidáme máslo a salçu (rajčatovou pastu), mů.
Smažíme, dokud nezmizí vůně rajčatové pasty (říká oficiální recept, já mám tuto vůni rád, takže jsem přestal dříve).
Zalijeme vroucí rýžovou čočkou a ještě jednou ji povaříme