Kvůli množícím se receptům jsme se u masa rozhodli přidat další třídící kritérium – druh masa.

Turci jsou v přípravě masa mistři.

Protože se nám množí recepty, jejichž hlavní položkou je maso a také proto, že ne každý má rád všechny druhy masa, rozhodli jsme se trochu zvýšit přehlednost a zjednodušit výběr receptu podle nejčastěji používaného masa. Vědomě zdůrazňuji nejčastěji používaného – u některých receptů můžeme jednotlivé druhy buď zaměňovat nebo střídat. Klasickou ukázkou takovýchto receptů jsou třeba çöp şiş neboli odpadkové špízy nebo tirit kebabı neboli kebap ze zbytků. V prvním případě proto, že çöp mohou v tomto případě být jednak krátké, tedy vlastně odpadkové, špejle, jednak odpadkové maso, tedy odřezky. Titir kebabı je zase z méně hodnotného masa – krkovička a podobně.

Čöp şiş může být jako tady z jehněcího, ale třeba i z kuřecího masa.

Proto jsme recepty rozdělili do čtyř kategorií – maso hovězí, jehněčí či skopové, drůbeží, většinou kuřecí a ryby. Chcete-li to turecky, tedy sığır eti, kuzu eti, tavuk a balık. Poslední kategorie je zatím prázdná, rybí recepty zatím žádné nemáme. To ale brzy napravíme. Věřím, že absence vepřového nikoho nepřekvapí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *