Další meze využívá jako základní surovinu lilek. Tady je doplněný klasickým tureckýcm bílým sýrem a jogurtem. Příprava rychlá, chuť výborná. Navíc nemáme-li turecký bílý sýr, můžeme použít i klasický balkánský.

Ingredience:
- 3 polévkové lžíce pevného jogurtu
- 2 střední lilky
- 1 kus bílého sýra
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku

Na podávání:
- polévková lžíce másla
- lžička sladké papriky

Postup:
Lilky trochu nařízneme jak podél tak i na špičce. Dáme je do trouby rozehřáté na 200o C péci na dvacet až dvacet pět minut. Pak je vytáhneme, necháme je vychladnout. Zatímco lilek chladne, do druhé miscky nadrobíme bílý sýr, přidáme i ostatní ingredience a důkladně promícháme.

Vychladlý lilek pečlivě oloupeme. Měkký vnitřek lilku ostrým nožem nasekáme na kašovitou hmotu. Můžeme použít i robot, ale pak už je hmota příliš kašovitá a meze je tím pádem zbytečně řídké. Přidáme jogurtosýrovou směs, důkladně promícháme a můžeme podávat. Na talíři ještě ozdobíme na másle opraženou sladkou paprikou.