Další meze využívá jako základní surovinu lilek. Tady je doplněný klasickým tureckýcm bílým sýrem a jogurtem. Příprava rychlá, chuť výborná. Navíc nemáme-li turecký bílý sýr, můžeme použít i klasický balkánský.

Ještě ozdobit a můžeme podávat.

Ingredience:

  • 3 polévkové lžíce pevného jogurtu
  • 2 střední lilky
  • 1 kus bílého sýra
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
Lilek důkladně oloupeme.

Na podávání:

  • polévková lžíce másla
  • lžička sladké papriky
Sýr, jogurt, česnek – můžeme začít míchat.

Postup:

Lilky trochu nařízneme jak podél tak i na špičce. Dáme je do trouby rozehřáté na 200o C péci na dvacet až dvacet pět minut. Pak je vytáhneme, necháme je vychladnout. Zatímco lilek chladne, do druhé miscky nadrobíme bílý sýr, přidáme i ostatní ingredience a důkladně promícháme.

Obě části jsou připravené, teď to jen smíchat …

Vychladlý lilek pečlivě oloupeme. Měkký vnitřek lilku ostrým nožem nasekáme na kašovitou hmotu. Můžeme použít i robot, ale pak už je hmota příliš kašovitá a meze je tím pádem zbytečně řídké. Přidáme jogurtosýrovou směs, důkladně promícháme a můžeme podávat. Na talíři ještě ozdobíme na másle opraženou sladkou paprikou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *