V pokračující lilkové sezóně nabízíme další bezmasý výborný lilkový recept. Jednoduchý, rychlý a opravdu velice chutný.
Ingredience:
- 3 lilky
- 300 g strouhaného čedaru
Pro smažení:
- 1 čajová sklenička oleje
Pro omáčku:
- 2 polévková lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 středně velká rajčata (může být i protlak/salça)
- 5-6 větviček čerstvého tymiánu
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička krupicového cukru
- ½ čajové skleničky horké vody
Postup:
Lilky nejdříve, třeba škrabkou na brambory, částečně podélně oloupeme. Pás necháme, pás sloupneme. Takto připravený je pruhovaný – fialová, bílá, fialová, bílá a tak dále. Pak jej nakrájíme na kroužky přibližně 1 cm silné a osmažíme je na oleji. Vždy nejdříve hodně oleje vypijí, pak trochu zase pustí zpět. Usmažená kolečka papírovou utěrkou zbavíme přebytečného oleje a odložíme.
Na olivovém oleji osmažíme do zlatova cibulku, pak přidáme rozdrcený nebo propasírovaný česnek a pokračujeme ve smažení. Když je i česnek hotový, přidáme nastrouhaná rajčata nebo protlak/salçu (můžeme i přidat salçu k rajčatům samozřejmě) a tymián. Nakonec dodáme sůl, pepř a cukr a ještě chvíli dusíme, ale už ne moc dlouho. Takto připravenou omáčku můžeme ještě zkrémovat mixerem, ale není to nutné.
Na dno zapékací mísy dáme velice tenkou vrstvu omáčky, na ní vyskládáme jednu vrstvu osmažených lilků a důkladně zasypeme strouhaným čedarem. Zalijeme trochou omáčky a vytvoříme další vrstvu z lilků a čedaru. Takto postupujeme do zpracování všech lilků, které nakonec pokryjeme opět velkým množstvím sýra. Pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 180o. Podáváme teplé.