Byl jsem vyzkoušet tureckou restauraci v Praze v Krakovské. Zalíbila se mi tam musaka a moc mi chutnala. Tak jsem se rozhodl, že do naší kuchařky přidám i tento recept.

Musaku jsme podávali s máslovou rýží

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule
  • 3 malé papriky – „beraní rohy“
  • 4 středně velké lilky
  • 300g hovězí mleté maso
  • 1 lžíce salçy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 rajčata
  • 1 čajová sklenička vody
Pravou musaku můžete vyzkoušet v restauraci Istanbul kebab.

Pro smažení lilku:

Lilek oloupeme na zebru. Proužky mohou být i výrazně tenčí.

Postup:

Nejprve částečně oloupeme lilek – pruh slupky sloupneme, pruh necháme. Pak jej nakrájíme na na prst silné kroužky. Ty buď posolíme, nebo dáme do hodně slané vody, abychom se zbavili jeho hořkosti.

Solí na syrový lilek nešetříme. Krásně se potom orosí a my jej snadno vysušíme.

Na pánvi zatím opražíme na drobno nakrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme na kroužky nakrájené „beraní rohy“. Když i ty jsou dostatečně osmahnuté, přidáme salçu nebo rajský protlak a pokračujeme v pražení. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a kmín. Pokračujeme v pražení až maso zhrudkovatí. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a vše necháme podusit, dokud úplně nezměknou.

Zatímco se lilek potí, připravíme masovou směs.

Lilek osušíme (pokud jsme jej posolili, krásně se zarosí, takže tuto vodu vysajeme třeba papírovým ubrouskem). Na druhé pánvi jej osmažíme do zlatova. Prostě tak akorát. Hotové lilky z pánve odebíráme na zvláštní nádobu.

Opražené lilky dáme stranou.

Když jsou všechny lilky osmažené, vrátíme je na pánev a přidáme připravené maso. Zalijeme čajovou skleničkou vody a podusíme asi čtvrt hodiny. Podáváme s rýží.

Nakonec lilky s masovou směsí ještě 15 minut podusíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *