Rozhodli jsme se nabídnout pide i vegetariánům. Nahrazení masa špenátem či sýrem ale samozřejmě není náš nápad, pide se běžně ve všech třech variantách dělá. Jen jsme na to chtěli naše příznivce upozornit. Recept je totiž vlastně stejný, jen využívá jinou náplň. Proto i obrázky budou stejné.

Špenátové pide vypadá stejně jako masové či sýrové.

Ingredience na asi 10 kusů:

Těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 1 droždí
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 ml vody

Náplň:

  • 0,5 kg čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 400 g pikantnějšího sýra, ideálně tureckého

Potření:

  • vaječný žloutek
  • olivový olej
  • kousek másla

Postup:

Nejprve připravíme těsto. Z droždí, cukru a trochu vlažné vody necháme vzejít kvásek. Asi po čtvrt hodině, kdy už začne pracovat, přidáme mouku a postupně vodu. Začneme těsto zpracovávat. Před vlastním kynutím by mělo být měkké, ale nemělo by se lepit na ruce. Když je připravené, asi hodinku jej necháme kynout – mělo by zvětšit svůj objem asi na dvojnásobek.

Náplň rozprostřeme po celém těstu. Toto je masová, ale samozřejmě to u špenátu i sýra funguje stejně.

Zatím připravíme špenátovou náplň. Na oleji opražíme na plátky nakrájené stroužky česneku, pak přidáme cibuli a pokračujeme, dokud také nepovolí. Pak přidáme špenát, klidně postupně, a dusíme, dokud úplně nezměkne. Pak z něj necháme odpařit vodu. Nakonec jej vyklopíme do síta, čímž se zbavíme posledních zbytků vody. Sýr nastrouháme.

Nejprve těsto ohneme na jednom okraji

Těsto rozdělíme je na 10-12 kousků podle počtu pide, které chceme připravit. Jednotlivé kousky rozválíme na pomoučené ploše na podlouhlé placky. Do jejich středu po téměř celé délce rozmístíme náplň. Pak přes ní od jednoho konce překládáme těsto až ke druhému konci a totéž uděláme i z druhé strany. Špičky ještě trochu více zpevníme, takže výsledný tvar připomíná podlouhlou lodičku. Tu dáme na pečicí papír na plech.

Totéž uděláme z druhé strany a necháme upéct. Sýrové je jen posypané sýrem.

Předehřejeme troubu na 200o C. V hrníčku rozmixujeme žloutek v olivovém oleji a touto směsí potřeme těsto na bocích. Dáme péci do zlatova. Podle trouby to může být mezi 20 a 25 minutami, případně můžeme teplotu trochu zvýšit. Když jsou pide upečené, ještě kouskem másla nablýskáme ještě horké okraje. Podávat můžeme teplé i studené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *