Inspiraci pro tento recept nám dala naše milá čtenářka Jana. Ptala se na mangoldové závitky. Běžně se dělá mangold plněný jako vinné listy, na které už recept máme. Ale objevili jsme další dobrotu, která se samozřejmě osvědčila, takže vám ji nabízíme …
Ingredience:
Na těsto
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- ½ balíčku droždí
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
Na náplň
- 4 trsy mangoldu
- 4 lžíce piniových oříšků
- 250 g sušených rajčat
- 250 g strouhaných rajčat nebo 4 lžíce mírně zředěné salçy
- 6 stroužků česneku
- 1 svazek čerstvé šalvěje
- 200 g strouhané mozzarelly
- sůl
- černý pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Pro pečení
- 3~4 listy šalvěje
- olivový olej
Postup:
Nejprve zaděláme těsto. Do dostatečně velké mísy dáme všechny ingredience (mléko vlažné, droždí nadrobené) a důkladně promísíme. Necháme kynout asi 40 minut. Mezi tím mírně povaříme mangold ve slané vodě, aby dostatečně změkl. Necháme v sítku hodně odkapat.
Piniové oříšky opražíme na suché pánvi. Dáme je do misky a přidáme strouhaná rajčata, nadrobno nakrájená sušená rajčata a šalvěj, rozdrcený česnek a koření. Dobře promícháme. Pokud jsme místo strouhaných rajčat použili salçu, můžeme směs ještě trochu naředit vodou.
Mezi tím vykynulo těsto. Vyválíme je na velkou, tenkou, pokud možno obdélníkovou placku. Ideální nástroj na tuto práci je oklava, váleček, který se používá výrobu yufky. Nebojme se při válení používat hodně mouky, budeme potřebovat, aby šlo těsto dobře od plochy. Z uvedené dávky není problém udělat placku 80×150 cm.
Pekáč, ve kterém budeme rolky péci, vymažeme olivovým olejem. Na vyválené těsto nejprve rozprostřeme listy mangoldu, ty potřeme připravenou směsí a vše zasypeme strouhanou mozzaerllou. Pak vše opatrně srolujeme do dlouhého válce. Z něj postupně odkrajujeme válečky o délce přibližně odpovídající výšce připraveného pekáče a hned je do něj na výšku natěsno vkládáme.
Nakonec vše posypeme ještě další nadrobno posekanou šalvějí, pokapeme olivovým olejem a dáme péci na 40 – 45 minut do trouby, předehřáté na 200o. Podáváme ideálně teplé.
Poznámka šéfkuchaře: Původní recept jsem musel trochu pozměnit, protože neodpovídaly dobře poměry. Přesto, že jsem s oklavou pracoval poprvé, vyválel jsem tak velký plát, že původní množství náplně pokrylo jen jeho půlku, proto jsem před rolováním nejdříve přetáhl přebytečné těsto přes náplň. Proto jsou fotky hotových rolek i těch syrových vlastně špatné. Protože se ale recept osvědčil, brzy nafotím lepší a vyměním.