Přesto, že ryba je nedílnou součástí turecké kuchyně, se nám nějakým omylem dařilo tajit před vámi dobré recepty na její zpracování. Toto opomenutí napravujeme návodem na pečenou rybu. Původní postup zpracovával mořského vlka. My jsme měli pražmu královskou neboli doradu. Recept je prostě vhodný na každou větší rybu, která se celá vejde do trouby. Ideální je pro velikost ryb, které se podávají na stůl vcelku.

Bohužel jsem zapomněl vyfotit ryby hotové, toto je asi 10 minut před dopečením …

Ingredience:

4 ryby

4 velké brambory

2 velké cibule

3 stroužky česneku

3 větší rajčata

1 citron

olivový olej

sůl

dva bobkové listy

Kromě ryb toho tolik nepotřebujeme …

Postup:

Vykuchané ryby pečlivě vymyjeme. Brambory, cibuli i česnek oloupeme. Česnek pokrájíme na velice tenké plátky, cibuli a brambory na tenké plátky. Pečící plech vymažeme olejem a po celé ploše naskládáme pokrájené brambory tak , aby jej celý pokryly. Samozřejmě je osolíme. Ryby dobře prosolíme. Vložíme do nich trochu česneku, kolečka cibule a silnější plátky rajčat. Takto připravené je rozložíme na bramborami vyložený plech.

Plech opravdu vyložíme plátky brambor celý.

Rybám na boku na několika místech prořízneme ostrým nožem kůži. Prolijeme i polijeme je olivovým olejem. Na plech přidáme bobkový list a zbylé kroužky cibule a rajčat. Dbáme ale na to, aby nic z toho neleželo přímo na rybách. Dáme péci do trouby na 180o. Doba přípravy závisí na velikosti ryby, je potřeba jen odhadnout čas a přibližně 10 minut před koncem pečení nakrájet na plátky citron a položit jeho kolečka na už teplem otevřené řezy na kůži. Nemusíme samozřejmě pokrýt všechny. Necháme v klidu dopéci.

Celé břicho vyplníme česnekem, cibulí a plátky rajčat.

Jako přílohu samozřejmě použijeme brambory, rajčata a cibule, na kterých se ryby pekly. Doporučuji ale doplnit i zeleninový salát, třeba pastýřský. Velice se s rybami k sobě hodí.

Olivovým olejem nešetříme, použijeme jej i v břichu ryb.

Poznámka šéfkuchaře:

Dorady jsme měli spíš menší, takže jsme je pekli okolo 45 minut. Také je třeba si uvědomit, že brambory, na kterých ryby připravujeme, vlastně budou spíše vařené než pečené. Zelenina pustí dost šťávy, takže se vlastně uvaří v ní. Tím krásně nasáknou a jsou daleko chutnější, než kdyby se vařily odděleně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *