Tento dezert přidáváme na naše stránky na vyžádání naší čtenářky. Byla to velice vhodná záminka, protože je trochu jiný, než většina našich sladkých receptů. Není totiž tak suchý, takže může i příjemně osvěžit.
Ingredience:
- 1 čajové skleničky rýže
- 8 čajových skleniček mléka
- 1-1,5 čajové skleničky krupicového cukru (podle chuti)
- 1 balení vanilky
- Skořicový prášek k dekoraci
Postup:
Příprava tohoto dezertu je sice velice jednoduchá, ale vyžaduje stálou pozornost.
Do mléka nasypeme rýži a na mírném plameni vaříme. Je třeba, aby se rýže rozvařila pomalu. Protože jí vaříme v mléce, je třeba jí průběžně dobře míchat i ode dna, aby se nepřipálila, mléko také nesmí utéci. Když kaše začne houstnout, dáme do ní jeden vanilkový lusk a pokračujeme ve vaření. Teprve ve chvíli, kdy už je rýže úplně rozvařená a máme hustou hmotu, přisypeme cukr a už jen krátce povaříme, aby se dobře rozpustil. Dáme-li jej příliš brzy, rýže s mlékem už nebudou dále houstnout.
Hotovou kaši rozlijeme do misek a necháme v lednici 2-3 hodiny zchladnout. Před podáváním ozdobíme skořicovým práškem.
Poznámka:
Na Internetu je hodně lišících se receptů na tento zákusek. Některé používají i smetanu, některé vaří rýži ve vodě či vodou mléko ředí. Moje volba pro tuto variantu byla jasná jasná. Vaříme-li rýži pouze v mléce, je chuť nejvyváženější. I když je to za cenu častějšího míchání a větší pozornosti při přípravě.