Tento dezert přidáváme na naše stránky na vyžádání naší čtenářky. Byla to velice vhodná záminka, protože je trochu jiný, než většina našich sladkých receptů. Není totiž tak suchý, takže může i příjemně osvěžit.

Dezert je lahodný, skořice je nejen dobrá ozdoba

Ingredience:

Mléko a rýže je to nejdůležitější.

Postup:

Příprava tohoto dezertu je sice velice jednoduchá, ale vyžaduje stálou pozornost.

Vanilkový lusk necháme chvilku povařit.

Do mléka nasypeme rýži a na mírném plameni vaříme. Je třeba, aby se rýže rozvařila pomalu. Protože jí vaříme v mléce, je třeba jí průběžně dobře míchat i ode dna, aby se nepřipálila, mléko také nesmí utéci. Když kaše začne houstnout, dáme do ní jeden vanilkový lusk a pokračujeme ve vaření. Teprve ve chvíli, kdy už je rýže úplně rozvařená a máme hustou hmotu, přisypeme cukr a už jen krátce povaříme, aby se dobře rozpustil. Dáme-li jej příliš brzy, rýže s mlékem už nebudou dále houstnout.

Dezert rozlijeme do misek.

Hotovou kaši rozlijeme do misek a necháme v lednici 2-3 hodiny zchladnout. Před podáváním ozdobíme skořicovým práškem.

Poznámka:

Hodí se i ke kávě.

Na Internetu je hodně lišících se receptů na tento zákusek. Některé používají i smetanu, některé vaří rýži ve vodě či vodou mléko ředí. Moje volba pro tuto variantu byla jasná jasná. Vaříme-li rýži pouze v mléce, je chuť nejvyváženější. I když je to za cenu častějšího míchání a větší pozornosti při přípravě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *