Şekerpare se můžete naučit péci v chefparade

Chceme-li tady mít i ta nejtypičtější turecká jídla, pak nám v žádném případě nesmí chybět şekerpare. Tento dezert je vedle baklavy nejčastějším dezertem, který v Turecku najdete. Asi vás nepřekvapí, že je hodně sladký. A je snadný …

Şekerpare je hodně typický turecký dezert.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 sklenička slunečnicového oleje (200 ml)
  • 1 sklenička krupice
  • 1 čajová sklenička moučkového cukru
  • 3 vejce (z jednoho oddělíme žloutek na potření)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení kypřícího prášku
  • přibližně 3 skleničky hrubé mouky, podle hustoty těsta
Pravé turecké şekerpare můžete ochutnat v restauraci Istanbul kebab

Pro sirup:

  • 2,5 skleničky cukru krupice
  • 3 skleničky vody (600 ml)
  • Několik kapek citronové šťávy

Na potření:

  • 1 žloutek
Těsto je sice mastné, ale příjemné na omak a drží tvar.

Postup:

Nejdříve si vyrobíme sirup, kterým dezert nakonec zalijeme. Cukr rozpustíme za mírného varu ve vodě. Když úplně rozpuštěný, necháme ho ještě asi 10 minut na mírném ohni povařit, pak do něj vyždímáme trochu citronové šťávy a necháme dalších 5 minut vařit. Nakonec jej necháme zchladnout a připravíme si těsto.

Připravené oválky potřeme žloutkem a ozdobíme vidličkou.

V zadělávací míse nejdříve spojíme olej, vajíčka a skořicový cukr, ideálně šlehačem. Za stálého míchání postupně přidáme moučkový cukr, krupici a kypřící prášek. Nakonec pomalu zahušťujeme moukou. Výsledné těsto se nesmí lepit ani rozpadat.

I když je těsto dost mastné, pečicí papír umožní rychlejší a snazší manipulaci s horkým cukrovím.

Z hotového těsta uždibujeme kousky, ze kterých tvarujeme oválky a pokládáme na pečicí papír na plech. Když je celé těsto zpracované, jednotlivé oválky potřeme rozšlehaným žloutkem a vidličkou ozdobíme (vlnovky nebo přímé čáry po délce oválků). Dáme péci na horký vzduch 190o přibližně na 25 minut.

Je třeba je totiž ještě horké přenést do hlubšího podnosu a zalít připraveným sirupem.

Ještě horké dezerty přemístíme do hlubšího podnosu a zalijeme studeným sirupem. Necháme několik hodin odležet, aby pečivo nasálo do sebe sirup. Nakonec ozdobíme nasekanými pistáciemi či čímkoliv podobným a můžeme podávat.

Dezert v cukru po zalití doslova plave.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *