Asi nejtypičtější pouliční turecké jídlo je kulaté sezamové pečivo. Vždy jsme tomu říkali preclíky, i když nekřupou, jsou jemné. Turecko vám přivane jako zázrakem. Vidíte před sebou preclíkáře s tácem na hlavě, který si sundá, aby vám prodal něco ze svého nákladu. Recept je přitom velice jednoduchý.
Ingredience:
- 1 čajová sklenička teplé vody
- 1 čajová sklenička teplého mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 balení droždí
- 5-6 čajových skleniček hladké mouky
Obal:
- 1/2 čajové skleničky vody
- 1/2 čajové skleničky melasy
- 1 miska pražených sezamových semínek
Postup:
Nejdříve zaděláme těsto. Utřeme droždí s cukrem, až vznikne jemné blátíčko. Přidáme vlažné mléko, vodu a opět promícháme. Přidáme vajíčko a důkladně rozšleháme. Pak postupně dosypáváme mouku a těsto vypracujeme. Mělo by být měkké, ale nemělo by se lepit. Osolíme, zasypeme mírně moukou a necháme hodinu při pokojové teplotě kynout. Zatímco nám kyne těsto, opražíme si sezamová semínka a naředíme melasu.
Když je těsto vykynuté, vyválíme je do dlouhého válce na naporcujeme na asi dvacet stejných kousků. Nevyjde-li vám přesně dvacet, není to žádný problém, vždy ale počet musí být sudý. Ze dvou kousků vyválíme dva co nejtenčí a nejdelší prameny. Ty pak překládáním nebo jakkoliv jinak spleteme do copu. Jeho konce spojíme, čímž získáme správný tvar preclíku.
Tento postup opakujeme až zpracujeme celé těsto. Připravíme si plechy s pečicím papírem. Preclíky nejdříve omočíme v naředěné melase, pak je vyválíme v sezamových semínkách a položíme na plech. Vzhledem k tomu, že plechů bude určitě více, pečeme na horký vzduch při 170o přibližně půl hodiny, dokud nezhnědnou.