Špenátový börek vždy patřil k jídlům, která jsem v tureckých fastfoodech vyhledával. A protože jsem na něj dostal minulý týden chuť, udělal jsem ho k velké radosti celé rodiny. Má jednu důležitou vlastnost: nikdy nezbyde. Je možné jej udělat libovolné množství, vždycky do večera zmizí …
Ingredience:
Náplň:
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce salçy (nebo rajského protlaku)
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička červené chilli papričky
- asi 1,5 kilogramu špenátu
- 1 polévková lžíce olivového oleje na přípravu náplně
- 5 lžic olivového oleje na potírání yufky při plnění
- 1 lžička másla
Na potření:
- 1 vejce
Postup:
Nejdříve si připravíme špenát. Na pánvi na másle opražíme na tenké plátky nakrájené stroužky česneku. Až zhnědnou, vyndáme je a nasypeme postupně špenát. Najednou by se nevešel, ale hodně ztratí na objemu, takže je možné jej postupně doplňovat. Když je všechen zpracovaný, zcedíme ho. Odpařením vody na pánvi by už ztratil dobrou konzistenci.
Pánev hned můžeme použít na přípravu náplně. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme salçu (nebo rajský protlak), sůl, pepř a červenou papriku a ještě chvíli budeme smažit. Nakonec přidáme zcezený špenát, důkladně promícháme a můžeme odstavit z tepla.
Otevřeme balík börekové yufky a rozbalíme jej, jednotlivé kruhové pláty necháme na sobě. Ostrým nožem je všechny přepůlíme. Jsou-li suché, doporučuji je trochu orosit vodou. Vezmeme první půlkruh, roztáhneme jej po stole, důkladně potřeme olivovým olejem a relativně řídce posypeme náplní. Od řezu k vrcholu smotáme do úzkého válce, který na pekáči s pečicím papírem zavineme do šneka.
Takto postupně zpracujeme celou yufku i náplň s tím, že vytváříme jediného velkého šneka tak, že kde jedna yufka závitu končí druhá začíná. Ideální je kulatý pekáč, protože se v něm lépe börek zamotává, ale jde to i na normálním plechu s tím, že poslední yufka se na obou koncích zajistí párátkem, které se pak vyndá.
Hotový börek pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut na 180o. Podává se obvykle nakrájený jako koláč, jednotlivé závity se ale krásně odlupují.
Poznámka šéfkuchaře: Už jsem zmiňoval, že jsem si nechal yufku přeschnout. Proto doporučuji opravdu rosit před použitím nebo si vyrobit sami. Taky jsem trochu čekal, že v původním receptu bude součástí náplně i sýr. Nebyl, ale vůbec nechyběl.