Tento recept je velice dobrý na zpracování zbytků yufky. Nevyužívá totiž celé její pláty, ale jen jejich části. Pravda, cena ostatních potravin je určitě významně vyšší než yufky samotné, ale potřebujeme alespoň nějakou záminku, abychom mohli tuto dobrotu udělat.

K tomuto jídlu není třeba dávat přílohu.

Ingredience:

Na masovou směs:

  • 2 kusy yufky – pozor, ne dvě balení, ale pouze dva pláty
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 400g krůtích stehenních řízků
  • 1 cibule
  • 1 lžíce salçy (můžete použít kečup)
  • 1 šálek vařeného nebo konzervovaného hrášku
  • 1 velká nebo dvě menší cukety
  • sladká paprika
  • tymián
  • pepř
  • sůl
Cukety hezky „ozdobíme“

Pro bešamelovou omáčku:

  • 1,5 lžíce mouky
  • 1,5 čajové skleničky mléka
  • 2 lžíce másla
  • Sůl
Cuketu vybereme cedníkem, aby olej zůstal na pánvi

Na zapečení:

Strouhaný čedar

Na smažení

olivový olej

K opraženému kuřeti a cibuli přidáme salçu a před dušením dobře promícháme

Postup:

Cuketu nejdříve „ozdobíme“ – ideálně škrabkou na brambory částečně v pruzích oloupeme. Pak jí podélně rozřízneme, vyjádříme a nakrájíme na malé kostičky (cca 1x1x1 cm). Maso nakrájíme na kostičky o trochu větší. Teprve když máme maso nakrájené, cuketu opražíme na oleji až změkne. Pak jí sítkem vysbíráme, odložíme na misku a na tom samém oleji opražíme kuřecí kostičky.

Přidáme cuketu a hrášek, koření, sůl a ještě chvíli podusíme.

Když maso pustí šťávu, přidáme cibuli a pokračujeme v pražení. Když je i cibule dostatečně upražená, můžeme přidat salçu, dobře promícháme a necháme asi 5 minut dusit. Odpaříme přebytečnou vodu, přidáme hrášek, cuketu, koření a sůl. Necháme dusit dalších 5 minut.

Do yufky nasypeme masovou směs …

Připravíme si yufku a rozumně velkou misku. Tu yufkou vyložíme (stačí přibližně čtvrtina až třetina jednoho plátu) tak, aby přiléhala ke dnu i stranám misky a nahoře mírně přesahovala. Takto připravenou formu naplníme hotovou směsí a přesahujícími částmi překryjeme. Když potom obsah misky překlopíme buď do vymazaného pekáče nebo na plech s pečicím papírkem, získáme kopeček masové směsi zabalený v těstě. Celý plnicí proces pak opakujeme až do zpracování celé masové směsi.

… a překryjeme přesahující yufkou, případně ještě kousek přidáme.

Připravíme bešamel. Uděláme si jíšku z másla a mouky. Tu pak zalijeme mlékem a mícháme tak dlouho, dokud dostatečně nezhoustne. Hotový bešamel naneseme na kopečky a dáme péci do trouby na 190o dokud yufka nezačne růžovět. Téměř upečené kopečky bohatě posypeme strouhaným čedarem a necháme ještě chvilku zapéci.

Máme upečeno, můžeme podávat …

Protože používáme i cuketu a hrášek, není potřeba dávat žádnou přílohu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *