Tento recept je velice dobrý na zpracování zbytků yufky. Nevyužívá totiž celé její pláty, ale jen jejich části. Pravda, cena ostatních potravin je určitě významně vyšší než yufky samotné, ale potřebujeme alespoň nějakou záminku, abychom mohli tuto dobrotu udělat.
Ingredience:
Na masovou směs:
- 2 kusy yufky – pozor, ne dvě balení, ale pouze dva pláty
- 400 g kuřecích prsíček
- 400g krůtích stehenních řízků
- 1 cibule
- 1 lžíce salçy (můžete použít kečup)
- 1 šálek vařeného nebo konzervovaného hrášku
- 1 velká nebo dvě menší cukety
- sladká paprika
- tymián
- pepř
- sůl
Pro bešamelovou omáčku:
- 1,5 lžíce mouky
- 1,5 čajové skleničky mléka
- 2 lžíce másla
- Sůl
Na zapečení:
Strouhaný čedar
Na smažení
olivový olej
Postup:
Cuketu nejdříve „ozdobíme“ – ideálně škrabkou na brambory částečně v pruzích oloupeme. Pak jí podélně rozřízneme, vyjádříme a nakrájíme na malé kostičky (cca 1x1x1 cm). Maso nakrájíme na kostičky o trochu větší. Teprve když máme maso nakrájené, cuketu opražíme na oleji až změkne. Pak jí sítkem vysbíráme, odložíme na misku a na tom samém oleji opražíme kuřecí kostičky.
Když maso pustí šťávu, přidáme cibuli a pokračujeme v pražení. Když je i cibule dostatečně upražená, můžeme přidat salçu, dobře promícháme a necháme asi 5 minut dusit. Odpaříme přebytečnou vodu, přidáme hrášek, cuketu, koření a sůl. Necháme dusit dalších 5 minut.
Připravíme si yufku a rozumně velkou misku. Tu yufkou vyložíme (stačí přibližně čtvrtina až třetina jednoho plátu) tak, aby přiléhala ke dnu i stranám misky a nahoře mírně přesahovala. Takto připravenou formu naplníme hotovou směsí a přesahujícími částmi překryjeme. Když potom obsah misky překlopíme buď do vymazaného pekáče nebo na plech s pečicím papírkem, získáme kopeček masové směsi zabalený v těstě. Celý plnicí proces pak opakujeme až do zpracování celé masové směsi.
Připravíme bešamel. Uděláme si jíšku z másla a mouky. Tu pak zalijeme mlékem a mícháme tak dlouho, dokud dostatečně nezhoustne. Hotový bešamel naneseme na kopečky a dáme péci do trouby na 190o dokud yufka nezačne růžovět. Téměř upečené kopečky bohatě posypeme strouhaným čedarem a necháme ještě chvilku zapéci.
Protože používáme i cuketu a hrášek, není potřeba dávat žádnou přílohu.