(tepsi je podnos – nevím, jak lépe přeložit 🙂
Na tento recept jsem narazil díky odběru novinek mé oblíbenkyně cesminaz (viz závěr receptu) a ihned mne zaujal svojí typickou tureckostí. A pro svojí jednoduchost a vynikající chuť se rázem stal jedním z favoritů naší rodiny.
Ingredience:
Masová směs:
- 1 kg mleté hovězí maso
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvá petrželová nať tak ze 2-3 petrželek
- dlouhá kapie
- ¾ polévkové lžíce sladké papriky
- sůl a isot nebo pálivou papriku dle uvážení
Rajčatová pomazánka:
- 1 vrchovatá polévková lžíce salçi nebo 2-3 lžíce protlaku normálního
- sušené oregano
- mletý pepř dle chuti
- 1 čajová sklenička vody
Povrch:
- rajčata
- špičaté papriky
- olivový olej na pokapání
Postup
Do mísy dáme maso, na jemno nasekanou cibuli, na malé kousky (dělal jsem to přibližně na kostičky cca 3-5 mm, jde to rychle) nakrájenou kapii, pokrájenou petrželovou nať, prolisovaný česnek (pilnější mohou nastrouhat na jemném struhadle), sladkou papriku, sůl a isot. Kdo nemá isot, pálivá paprika jej může nahradit. Vše dobře promícháme – ideálně rukou. Směs na chvilku necháme ležet, protože musíme připravit rajskou pomazánku
Ta je jednoduchá – salçu (kdo nemá tak hustější rajský protlak, ale minimálně 2x více než salçi), koření a vodu dáme do malé misky a promícháme dohromady, až vznikne homogenní dobře se roztírající hmota, samozřejmě řidší než protlak. Rozehřejeme troubu na 200 °C, ať má čas se prohřát než kebap dáme péci.
Originálně se tato dobrota peče na kulatých plechách. Ne každý doma takový má, ale není problém použít cokoliv jiného. Já použil porcelánový pekáč a skleněnou jenskou misku, oboje zafungovalo výborně. Nádobu vymažeme salçou nebo rajským protlakem a dáme do ní masovou směs. Tu opravdu pečlivě vymačkáme po celé ploše včetně rohů. Tloušťka směsi by měla být okolo 1 cm, ale rozumná tolerance samozřejmě nevadí – jeden jsem měl původně 2 cm a také byl vynikající. Jen se trochu déle peče.
Vše potřeme rajskou pomazánkou, nakrájíme na silnější kolečka rajčata, špičaté papriky rozřízneme podél a ozdobíme tím kebap. Zastříkneme olivovým olejem a dáme péci, cca 45 minut. Vynikající je s česnekovým jogurtem (rozmícháte podle chuti prolisovaný česnek s jogurtem), jako příloha mohou být jak placky (dürüm), tak brambory či rýže. Já zvolil bulgur a také to bylo vynikající …
Za inspiraci děkuji cesminaz – a spíš než můj překlad doporučuji videorecept na jejím kanálu https://www.youtube.com/channel/UC5Rk_O9T8BoovZnniGxv_Sw: