(tepsi je podnos – nevím, jak lépe přeložit 🙂

Na tento recept jsem narazil díky odběru novinek mé oblíbenkyně cesminaz (viz závěr receptu) a ihned mne zaujal svojí typickou tureckostí. A pro svojí jednoduchost a vynikající chuť se rázem stal jedním z favoritů naší rodiny.

Česnekový jogurt se k tomu velice dobře hodí

Ingredience:

Masová směs:

  • 1 kg mleté hovězí maso
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvá petrželová nať tak ze 2-3 petrželek
  • dlouhá kapie
  • ¾ polévkové lžíce sladké papriky
  • sůl a isot nebo pálivou papriku dle uvážení

Rajčatová pomazánka:

  • 1 vrchovatá polévková lžíce salçi nebo 2-3 lžíce protlaku normálního
  • sušené oregano
  • mletý pepř dle chuti
  • 1 čajová sklenička vody

Povrch:

  • rajčata
  • špičaté papriky
  • olivový olej na pokapání
Kápii je dobré nakrájet na opravdu malé kousky

Postup

Do mísy dáme maso, na jemno nasekanou cibuli, na malé kousky (dělal jsem to přibližně na kostičky cca 3-5 mm, jde to rychle) nakrájenou kapii, pokrájenou petrželovou nať, prolisovaný česnek (pilnější mohou nastrouhat na jemném struhadle), sladkou papriku, sůl a isot. Kdo nemá isot, pálivá paprika jej může nahradit. Vše dobře promícháme – ideálně rukou. Směs na chvilku necháme ležet, protože musíme připravit rajskou pomazánku

Suroviny připraveny, teď jen pořádně zpracovat

Ta je jednoduchá – salçu (kdo nemá tak hustější rajský protlak, ale minimálně 2x více než salçi), koření a vodu dáme do malé misky a promícháme dohromady, až vznikne homogenní dobře se roztírající hmota, samozřejmě řidší než protlak. Rozehřejeme troubu na 200 °C, ať má čas se prohřát než kebap dáme péci.

Je to poprvé, co jsem pekáč vymazával protlakem

Originálně se tato dobrota peče na kulatých plechách. Ne každý doma takový má, ale není problém použít cokoliv jiného. Já použil porcelánový pekáč a skleněnou jenskou misku, oboje zafungovalo výborně. Nádobu vymažeme salçou nebo rajským protlakem a dáme do ní masovou směs. Tu opravdu pečlivě vymačkáme po celé ploše včetně rohů. Tloušťka směsi by měla být okolo 1 cm, ale rozumná tolerance samozřejmě nevadí – jeden jsem měl původně 2 cm a také byl vynikající. Jen se trochu déle peče.

Rajčata a papriky ho hezky ozdobí

Vše potřeme rajskou pomazánkou, nakrájíme na silnější kolečka rajčata, špičaté papriky rozřízneme podél a ozdobíme tím kebap. Zastříkneme olivovým olejem a dáme péci, cca 45 minut. Vynikající je s česnekovým jogurtem (rozmícháte podle chuti prolisovaný česnek s jogurtem), jako příloha mohou být jak placky (dürüm), tak brambory či rýže. Já zvolil bulgur a také to bylo vynikající …

Za inspiraci děkuji cesminaz – a spíš než můj překlad doporučuji videorecept na jejím kanálu https://www.youtube.com/channel/UC5Rk_O9T8BoovZnniGxv_Sw:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *