Tento vynikající recept je samozřejmě nejlepší dělat v době špenátové a obecně zeleninové sezóny. Je vynikající a velice rychlý na přípravu. Trochu jsme upravili jen jeho název – doslovný překlad by zněl Jednoduchý špenátový börek. Ale pod pojmem börek známe úplně jiný druh jídla, proto této dobrotě raději říkáme Zapečený špenát.

Zapečený špenát je nejen výborný, ale i krásně vypadá.

Ingredience:

Základ:

  • 1 sklenice mléka (cca 200 ml)
  • půl čajové skleničky oleje
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1 vaječný bílek
  • 1 sklenice mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
Základ je opravdu velice řídký.

Náplň:

Už před promícháním hraje jídlo lákavými barvami

Na zapečení:

Zelenina musí být opravdu dobře s těstem promíchaná

Všehcny ingredience na základ nasypeme do mísy a důkladně promícháme, až vznikne řídké hladké těsto. Do něj přidáme na kousky nakrájenou cibuli a papriku, buď baby špenát nebo nařezaný normální špenát, nadrobíme balkánský sýr a okořeníme buď na velice jemno nasekanou feferonku nebo sušenou pálivou paprikou a samozřejmě posolíme.

Před zapečením dobře potřeme žloutkem s vajíčkem a posypeme sezamem a černuchou (tu jsem neměl 🙁 )

Obsah mísy důkladně promícháme, aby se veškerá zelenina dobře obalila v těstíčku. Výslednou hmotu pak vylijeme do vymazané zapékací mísy, pečlivě vyrovnáme a potřeme žloutkem, rozšlehaným v jogurtu. Posypeme sezamem a černuchou a dáme zapéct do trouby, předehřáté na 180o. Pečeme přibližně hodinu, pak můžeme zvýšit teplotu na 200o, aby vršek hezky zhnědl. Vyndáme z trouby a můžeme podávat.

Hotovo. Afiyet olfun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *