Tento vynikající recept je samozřejmě nejlepší dělat v době špenátové a obecně zeleninové sezóny. Je vynikající a velice rychlý na přípravu. Trochu jsme upravili jen jeho název – doslovný překlad by zněl Jednoduchý špenátový börek. Ale pod pojmem börek známe úplně jiný druh jídla, proto této dobrotě raději říkáme Zapečený špenát.
Ingredience:
Základ:
- 1 sklenice mléka (cca 200 ml)
- půl čajové skleničky oleje
- 3 lžíce jogurtu
- 1 vaječný bílek
- 1 sklenice mouky
- 1 prášek do pečiva
- sůl
Náplň:
- 250 g špenátu
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 50 g balkánského sýra
- feferonka sušená nebo nadrobno nasekaná
- sůl
Na zapečení:
Všehcny ingredience na základ nasypeme do mísy a důkladně promícháme, až vznikne řídké hladké těsto. Do něj přidáme na kousky nakrájenou cibuli a papriku, buď baby špenát nebo nařezaný normální špenát, nadrobíme balkánský sýr a okořeníme buď na velice jemno nasekanou feferonku nebo sušenou pálivou paprikou a samozřejmě posolíme.
Obsah mísy důkladně promícháme, aby se veškerá zelenina dobře obalila v těstíčku. Výslednou hmotu pak vylijeme do vymazané zapékací mísy, pečlivě vyrovnáme a potřeme žloutkem, rozšlehaným v jogurtu. Posypeme sezamem a černuchou a dáme zapéct do trouby, předehřáté na 180o. Pečeme přibližně hodinu, pak můžeme zvýšit teplotu na 200o, aby vršek hezky zhnědl. Vyndáme z trouby a můžeme podávat.